Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A természetnek van mit helyrehoznia

A nővérével közösen negyven hektárt művelő Németh László vásárosfalui gazda annak örül, hogy környékükön a belvíz nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat, de idegfeszítő volt számára is az elhúzódó, csapadékban bővelkedő téli időjárás. Tavaly ősszel területeinek a felét vetette be: a kilenc hektáros őszi búza ígéretesnek látszik, a tíz hektárt elfoglaló  káposztarepce néhol hiányos, de összességében az sem rossz. Utóbbit a kártevők ellen lepermetezte, ezért inkább a tavaszi növényekkel van bajban, hiszen tíz hektárra árpát akar ültetni,  amivel jó egy hónapos késésben van. Németh László nem akart jóslásokba bocsátkozni, mert nincs kizárva, hogy a mezőgazdaság szempontjából is ideális nyarunk lesz, viszont a növények növekedési ideje már biztos lerövidül, ezért elképzelhető a termésátlag csökkenése. A gazdának nem mindegy, hogy mekkora bevételre tesz szert, mert  elenyésző mennyiségben saját állatok etetésére, és főleg eladásra szánt gabonát értékesíteni fogja.
Ható Imre tizenhét hektárral foglalkozik, melynek nagyobb része repce, kisebb hányadára pedig őszi búzát ültetett. A szeptember végi, október eleji vetés még zavartalan volt, ezért a növény szépen megerősödött. A gazda túl van a tavaszi műtrágyázáson és a repce permetezése van soron, április végén pedig egy kis tápanyaggal megint megszórja. A hektáronként átlagosan 30 aranykorona értékű földeken várják a jó termést. Az egyenletesen kikelt növényzet a meleg hatására gyorsan bokrosodásnak indulhat. A szemek beérése előtt előfordulhat, hogy szükség lesz gombaölő kezelésre is.
Az időjárás néha csodákra képes, ezért Vásárosfalu polgármestere idén legalább közepes termésben bízik.  Molnár Sándor még a nagy esőzés előtt elültette a tavaszi árpát, a napraforgó és a kukorica vetésére viszont sokat kell várni. Ötszáz hektárnyi területének nem egészen a fele kaszáló, a többi jó minőségű föld. A gazda szerint kárról egyelőre korai lenne beszélni, mert még nincs vége a szezonnak.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play