Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A történelem örökséget, felelősséget rak az utókorra - hangzott a kapuvári megemlékezésen

A szabadságért vívott folyamatos harc megakasztotta nemzetünk gyarapodását, és saját erőnkből kellett a felemelkedés lehetőségét keresnünk – mondta dr. Pintér Gábor a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kapuvári megemlékezésen.

«Nagyokat alkotni, nemesen szenvedni magyar tulajdonság» – idézett a szónok egy XI. Pius pápától származó gondolatot. – Való és igaz mondat ez. A magyar történelmet, a néplelket a mai napig áthatja az alkotás, a nemes szenvedés és népünk szabadságszeretete. A világ mindig csodál minket, magyarokat, a szabadságunkért való ragaszkodásunkat – mondta dr. Pintér Gábor, hozzátéve: a szuezi válságra hivatkozva a Nyugat magára hagyta hazánkat 1956-ban.

Nemzetünk többségének mindig a helyén volt az esze és a szíve – utalt a történelmi események visszásságaira a Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Megfogalmazása szerint nem a magyar nép, hanem a kommunisták robbantották ki a forradalmat. A szabadságharc után már nem lehetett többé azt híresztelni, hogy a reakciós egyház állt szemben a haladó erőkkel. Ha a szabad világ segítette volna a keleti blokkot, könnyen elzavarhatták volna a zsarnokot. A szabadságharc leverése után a Nyugat mintegy lelkiismeret furdalását enyhítve menekülők százezreit fogadta be saját országába.
Mit üzen ma nekünk az ünnep? – hangzott a szónoki kérdés. – Alig van közelmúltunknak olyan darabja, amelyet átitatott volna annyira a felelősségtudat érzése, mint 1956 eseményeit. Ezt az örökséget hagyta ránk késői magyarokra 1956. Soha ne higgyük el, hogy van következmények nélküli világ – mondta dr. Pintér Gábor.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett kapuvári ünnepségen közreműködtek: a Páli Szent Vince Iskolaközpont Gimnáziumának tanulói, valamint Gartner Flóra és Bognár Dávid.

Beküldés dátuma: 2019. 10. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play