Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A történelem örökséget, felelősséget rak az utókorra - hangzott a kapuvári megemlékezésen

A szabadságért vívott folyamatos harc megakasztotta nemzetünk gyarapodását, és saját erőnkből kellett a felemelkedés lehetőségét keresnünk – mondta dr. Pintér Gábor a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kapuvári megemlékezésen.

«Nagyokat alkotni, nemesen szenvedni magyar tulajdonság» – idézett a szónok egy XI. Pius pápától származó gondolatot. – Való és igaz mondat ez. A magyar történelmet, a néplelket a mai napig áthatja az alkotás, a nemes szenvedés és népünk szabadságszeretete. A világ mindig csodál minket, magyarokat, a szabadságunkért való ragaszkodásunkat – mondta dr. Pintér Gábor, hozzátéve: a szuezi válságra hivatkozva a Nyugat magára hagyta hazánkat 1956-ban.

Nemzetünk többségének mindig a helyén volt az esze és a szíve – utalt a történelmi események visszásságaira a Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Megfogalmazása szerint nem a magyar nép, hanem a kommunisták robbantották ki a forradalmat. A szabadságharc után már nem lehetett többé azt híresztelni, hogy a reakciós egyház állt szemben a haladó erőkkel. Ha a szabad világ segítette volna a keleti blokkot, könnyen elzavarhatták volna a zsarnokot. A szabadságharc leverése után a Nyugat mintegy lelkiismeret furdalását enyhítve menekülők százezreit fogadta be saját országába.
Mit üzen ma nekünk az ünnep? – hangzott a szónoki kérdés. – Alig van közelmúltunknak olyan darabja, amelyet átitatott volna annyira a felelősségtudat érzése, mint 1956 eseményeit. Ezt az örökséget hagyta ránk késői magyarokra 1956. Soha ne higgyük el, hogy van következmények nélküli világ – mondta dr. Pintér Gábor.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett kapuvári ünnepségen közreműködtek: a Páli Szent Vince Iskolaközpont Gimnáziumának tanulói, valamint Gartner Flóra és Bognár Dávid.

Beküldés dátuma: 2019. 10. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek