Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A türelem gobelinképeket és maketteket terem

Az alkotás minden embert doppingol, s van, aki az időigényesebb fajtáját választja e tevékenységnek – indokolta megszállottságát az átlagban 50 - 60 ezer öltéssel gobelinező férfiember. Számtalanszor beigazolódik, hogy milyen meghatározóak a gyermekkorban szerzett pozitív és negatív élmények. Rasek Sándor édesanyja rengeteget kézimunkázott, ami fiának is meghozta a kedvét. Interjúalanyunk másfél éves korában került el szülőfalujából, s azóta tétinek vallja magát, de a Nyergesújfaluról származó nyugdíjast sokan ismerhetik a Rábaközben is, mivel fiatal korában ezen a környéken kezdett el dolgozni. Mint mondta, negyvennégy éves munkaviszonyába sok minden belefért, ezért  mezőgazdasági gépszerelői és mozigépész szakmáját egyaránt kamatoztatta.

Rasek Sándor fiú létére jó érzékkel gobelinezett. Újabban az interneten szerzi be az érdekesebb mintákat.  A leszámolható fajtákat csak azoknak ajánlja, akik már nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor nagy odafigyeléssel gyönyörű dolgokat lehet belőlük varázsolni. Miért kell nagyon koncentrálni? Mert előfordul, hogy a tíz forint nagyságú felület minden öltése különböző színnel történik. A mozigépésznek az esti vetítések miatt inkább napközben volt szabadideje, s ha a gobelinezésbe belekezdett, nehezen tudta letenni. Rasek Sándor birtokában van azoknak az apró trükköknek, melyekkel valóban szép munkákra képes, de az idő rövidsége miatt a televíziós interjúban nem tért ki a részletekre, bár hozzátette: ha valakit érdekel, nagyon szívesen beavatja a rutinműveletekbe.

A téti gobelines a mintát ún. kanavára varrja, mely olyan előszövött, keményített anyag, amelyet rámára szoktak kifeszíteni.
A profik már számítógépes program segítségével dolgozzák fel a hímzésre váró képet úgy, hogy azon kirajzolódjon a minta minden apró részlete. A nagyobb méretű varrnivalóhoz, mint amelyiknek nemrég nekiállt, kb. 60 db A5-ös nyomtatott lap jelöléseit használja fel a pontos mintakövetés miatt. Ez a munka legalább két évet fog igénybe venni – mondta a gobelines, aki a szigorúan sorszámozott gyapjúfonalak közül a vastagabbat választja, hogy a mögötte lévő kanavát teljesen kitakarja. Rasek Sándor a kézimunkázókat óva intette  attól, hogy a sodrott hatszálú cérnát a könnyebb kezelhetőség reményében még jobban összetömörítsék, mert szerinte sokkal szebb produktum születik a lazább fonalból.

Aki úgy gondolja, hogy Rasek Sándor türelmet igénylő hobbija ezzel kimerült, az nagyot téved!
A téti úr nemcsak varr, hanem szárazföldi katonai járművek makettjével is foglalkozik. Az információt a pontosság kedvéért kiegészítette:  polgári személy- és tehergépkocsik, valamint kamionok is szerepelnek a repertoárban. Az apró tárgyakkal hasonló a helyzet, mint a gobelinekkel: mindennek tökéletesen passzolnia kell, ugyanakkor minden darab egyedi.

A volt mozigépésznek az jelenti az igazi megelégedettséget, amikor egy-egy készülő mű láttán a családtagok vele örülnek.
Mivel az unokáit ábrázoló gobelineket még a legelején varrta, mai szemmel ezeket a képeket nem tartja a legsikeresebbeknek, ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy a szeretteiről készült alkotásoknak csak kellő tapasztalat birtokában álljanak neki. – Hogy a Jóisten még mennyi alkotást enged meg nekem, nem tudom, de egyelőre nagyon jól érzem magam – tette hozzá a riportalany. Rasek Sándor többször kiújult betegségéről lírai hangulatban nyilatkozott: – Nekiálltunk a halállal sakkozni, aztán mondtam neki, hogy ne akarjon velem játszani, mert úgyis megverem. Amikor először kikapott, akkor csodálkozott, aztán megint próbálkozott. Ha nem volt elég, hát gyere! A harmadik alkalom után rájött, hogy nem bír velem, mert van egy angyalom, aki vigyáz rám. Karácsony közeledtével Rasek Sándornak nem kívánhatunk mást, mint hogy békében és szeretetben töltse az ünnepeket családja körében, s angyalok őrizzék ezt a meghittséget.
Beküldés dátuma: 2012. 12. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés