Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A turisztikai fejlesztésre szánt pályázatok még gazdára várnak

Nemrég Csornán tartotta soron következő ülését a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület. A nyolc tagú elnökség üléseit negyedévente tartja, de előfordulnak ennél sűrűbb tanácskozások is. A legutóbbi összejövetelen Csepregi Istvánné ünnepélyes keretek közt vehette át azt – a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírásával ellátott –,  a pereckészítő mester nevére címzett díszoklevelet, mely tanúsítja, hogy a rábaközi sütőipari termék megkapta a  Hagyományok - Ízek - Régiók (HIR) védjegyet.
Hámori György megjegyezte: a termékeknek általában az atyját szokták emlegetni, de ebben az esetben a „Rábaköz anyja” megszólítás illik a tájegység sajátos termékeként ismertté vált rábaközi perec készítőjére. A vidékfejlesztési egyesület elnöke megköszönte Csepregi Istvánnénak a szervezet érdekében kifejtett erőfeszítéseit, valamint azt kívánta, hogy sokáig fennmaradjon a Rábaköz hagyományos ételkülönlegessége, melynek elkészítését remélhetőleg a fiatalabb nemzedék is meg fogja tanulni. Marika néni édesanyjától vette át a stafétabotot, s azóta őrzi és ápolja a tájjelegű terméket, mely a Rábaköz egyik legféltettebb hagyománya lett. A pereckészítő asszony lánya szintén el tudja készíteni a HIR-védjegyes árut, de mivel nagyon munkaigényes, foglalkozása mellett kevés ideje marad erre. Csepregi Istvánné a régi hagyományok szerint készülő, semleges ízű tésztát mindenkinek bátran ajánlja, mert teljesen mentes az adalékanyagoktól, ezért egészséges. A fél évig is eltartható száraz, főzött-sütött tésztát már csak Csornán készítik.

Hámori György az elnökségi ülés végén televíziónknak elmondta: a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület első valódi, tájjellegű terméke a perec volt, mellyel a nagyobb, országos bemutatókon is megjelenhettek. Nem egyedi eset, hogy a kapuvári székhelyű egyesület más helyen ülésezik, hisz a szervezetet a rábaközi települések egységének megteremtésére hozták létre. Az elnök a Csornára kihelyezett tanácskozásról továbbá elmondta, hogy a végéhez közeledik a legutóbb beadott Leader-pályázatok feldolgozása. Eldőlt az is, hogy a turisztikai fejlesztésekre szánt, de eddig fel nem használt pénzekre nem központilag, hanem a helyi vidékfejlesztési egyesületek által kiírt pályázatok révén lehet hozzájutni. A kiírás november elején fog megjelenni. Az egyesület vezetése várja az e- témában pályázni kívánók jelentkezését. Tájékoztatót és segítséget az egyesület munkaszervezetének irodájában kaphatnak: Kapuvár, Fő tér 22. (a volt járásbíróság épülete).
Beküldés dátuma: 2013. 10. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés