Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A vadásznak a jó lövés elengedhetetlen

Bebes Béla szűkebb és tágabb rokonságában senki sem űzte az általa választott foglalkozást, és a tizenéves fiatalnak először az erdészet tetszett meg, s ráadásul akkor nem is volt olyan könnyű bejutni a választott intézménybe. A Beledi Nimród Vadásztársaság hivatásos vadásza gyórói születésű, a városnak pedig 1990 óta lakója. A soproni erdészeti szakközépiskolában erdő- és vadgazdálkodási technikusi minősítést szerzett. Jelenlegi munkahelyén 1985 óta dolgozik, és rá tíz évre megbízták a vadászmesteri feladatokkal is. A hivatásos vadászati tevékenységhez nincs kimondottan szükség középszintű erdészeti végzettségre, de az illető jó, ha rendelkezik az alapokkal, mert megkönnyíti a szakmában való boldogulást. Az erdőtelepítés és a fafajok ismerete sok pluszt jelenthet a vadásznak, hisz napja nagy részét a szabadban tölti.
Állampolgári jogon a 18 év felettiek állhatnak be a vadászok sorába, de természetesen kötelező számukra a vadász- és fegyvervizsga. Amennyiben befogadja tagjai közé valamelyik vadászegyesület, illetve földtulajdonosi közösség, akkortól pedig területtel rendelkező sportvadász lesz.

A Beledi Nimród Vadásztársaságnál szerencsére nem volt vadászbaleset.
Bebes Béla szerint ennek fő oka, hogy mindenki kiváló fizikális és mentális állapotban érkezik a területre, továbbá  maximálisan betartják a fegyverkezelés szabályait. A jó lövés amiatt is elengedhetetlen, hogy a vad a lehető leghumánusabban kerüljön terítékre, de ezenkívül alaposan ismerni kell a környezetet: milyen növények és állatok vannak arrafele. A golyós fegyverekkel nagyvadakra, a sörétessel pedig a kisebb állatokra szoktak vadászni. Az őszi és a téli hétvégenként tíz-tizenkét társas vadászatot rendeznek, amelyen alkalmanként húszan is összejönnek. A program a reggeli balesetvédelmi oktatással indul, majd a közös teríték után együtt távoznak a helyszínről.

A Beled környéki terület a vadlétszámot tekintve jó közepesnek számít, eredményeik pedig néha még ezt a szintet is meghaladják
Arra kell ügyelni, hogy ne szaporodjanak túl az állatok, de el se tűnjenek az adott területről. – Mi éves szinten 150 db őzet, 30 szarvasbikát, 50 vaddisznót, az apróvadak közül pedig 300 mezei nyulat és ugyanennyi fácánt lövünk – mondta a hivatásos vadász. A dúvadak közé tartoznak a rókák, valamint az egyéb szárnyas és szőrmés kártevők, valamint víziállatok. A lúd- és réceféléből egyre kevesebb kerül csővégre – tette hozzá. A hód jelenléte egyelőre nem okoz problémát, de ha nem változik a tendencia, lehet, hogy annyira elszaporodik, hogy a vízpartoknál komoly károkat fog okozni. A mezei nyúl szinte minden évben megjelenik a kukoricásban és a korai napraforgóban, amit nehéz kivédeni. Amennyiben bizonyítható, a vadásztársaság pénzben vagy természetbeni formában megtéríti a kárt a gazdálkodónak. Bebes Béla az érintetteknek azt javasolja, hogy ne várjanak sokáig, ha ilyent tapasztalnak, mert az elején még talán könnyebb védekezni.

Lehet, hogy a laikusok úgy gondolják: a vadászok egész nap járják az erdőt és  lőnek. Ez nem ilyen egyszerű! De akkor mégis mivel tölti a napját a hivatásos vadász?
Rá vár minden olyan feladat, amely a vadászattal és vadgazdálkodással kapcsolatos, például a vadászati berendezések építése és karbantartása, az állatok etetése, a vadkárok elhárítása, a hazai és külföldi vadászok kísérése és a programok szervezése. A vadászatokat úgy kell koordinálnia, hogy a társaság is jól járjon, de a több száz kilométerről ide utazó szakmabeli emberek is jó érzéssel távozzanak a nap végén. A korábbiak alapján éves vadgazdálkodási tervet készítenek, melyben rögzítik, hogy az előttük álló esztendőben milyen vadfajokat lehet lelőni és mekkora mennyiségben. A vadászati idény március elsején kezdődik és a következő év február végéig tart.
A törvény újból megengedi a csapdák felállítását, de a valódi élmény inkább a csoportos vadászaton keletkezik, amikor nagy mennyiségű és értékes a teríték. Bebes Béla egyelőre nem büszkélkedhet aranyérmes vaddal, de ami késik, nem múlik. A lényeg, hogy tevékenységével elégedett, s nemcsak ő, hanem munkáltatója is, a szakmában eltöltött huszonhét évével pedig elég rutinos szakembernek számít. És mit csinál, amikor nem vadászik? Vadra lő, mert ez nemcsak a munkája, hanem a hobbija is. Ezenkívül szívesen szurkol a beledi focicsapatnak, és ha még több ideje lenne, akkor pecázna.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés