Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A valamikori búcsúi hangulatot elevenítették fel a szentmisére igyekvő emberek

A hagyományoknak megfelelően megtartották  a kapuvári Szent Anna-napi búcsút július utolsó hétvégéjén. A házhelyi és a gartai templomtól ünnepi járat, feldíszített lovas kocsi szállította az embereket a Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület közreműködésével. A szombati és a vasárnapi szentmisét helyi művészeti csoportok műsora színesítette.

A délelőtti órákban, pontosan kilenc órakor kezdődött a kapuvári Szent Anna-napi búcsú. A szombati ünnepi szentmisén beszédet mondott Ézsöl Krisztián harmadéves kispap. A szertartáson közreműködött az Ars Camerata Kórus: vezényelt Brandné Szabó Ildikó, orgonán kísért Borsodiné Szabó Judit.

A Kapuvár Néptáncegyüttes és a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola évek óta „népviseletes misét” szervez Kapuváron. Kapuváron nagyon sok fiók mélyén megtalálható még a népviselet, és olyanról is tudunk, akik a nagyszülői örökségből öltötték magukra a korabeli ruhákat – mesélte Csitei Gábor.
– Ez azt jelenti, hogy táncos közösségünk tagjai felöltik magukra a helyi népviseletet, és a plébánossal együtt vonulunk be a templomba – mondta Csitei Gábor. A néptánciskola igazgatója hozzátette: a felnőttek maguknál tartják a korabeli öltözeteket, a gyermekeknek pedig az intézmény adja oda a fellépések előtt. A szentmise után a legények eljárták a kapuvári verbunkot, amelyet lassú és friss csárdással folytattak a táncosok, akik közös felvonulással fejezték be produkciójukat.

A misét követően rendezett szeretetvendégségen édes finomságokkal, szomjoltóval kínálták a résztvevőket.

A július 26-i vasárnapi szentmisét Böcskei Győző ezüstmisés kanonok-plébános mutatta be, majd a szertartás végén ezüstmisés áldásban részesítette a híveket. A templomban közreműködött a Haydn Vegyeskar. Vezényelte Lukovits Györgyi és Titz Ildikó, az orgonakíséretről pedig Bognár Dávid gondoskodott.
Kapuvár Város Fúvószenekara a templomi fellépés után térzenével szórakoztatta a közönséget.

Hámori György polgármester jó példával jár elő, mert minden évben magára ölti a kapuvári ünnepi viseletet a Szent Anna-napi búcsú alkalmával. Csitei Gábor szerint fontos üzenete van annak, hogy a város első embere tiszteli a hagyományokat, mert egyfajta visszajelzés, amely szerint támogatja a táncos tradíciókat ápoló közösségeket.

Beküldés dátuma: 2020. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés