Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A vándorkupát minden évben más viszi el

A farádi lovasklub az önkormányzattal karöltve rendezi meg a Varga János-fogathajtó versenyt, idestova tizenöt éve. Szalai Zoltán szerint mostanság csökken az ilyen jellegű rendezvények népszerűsége, de nem úgy Farádon, mert oda egyre többen eljönnek.

A téeszes időkben a tagság nem tarthatott lovat otthon, viszont sokan kedvelték az állatokkal való foglalatosságot. Miután megszűnt ez a rendelkezés, a helyi gazdák beszerezték lovaikat, s mindjárt az első esztendőben száznegyven magántulajdonban lévő lovat számláltak Farádon – mesélte Szalai Zoltán. A négylábúakat azonban nemcsak munkára, hanem szórakozásra is használták, többen hintót vásároltak. A szabadidős tevékenység része lett a lovas versenyeken való részvétel. Farádon jó húsz évvel ezelőtt amatőr módon szervezték a lovas programokat, így akadálynak eleinte megfelelt az önkéntes tűzoltók segítségével létrehozott vizesárok is. Azonban nem mindegyik hintó bírta a fizikai megterhelést, több szétesett darabjaira. A gazdák azonban nem adták fel, tovább küzdöttek a rendezvény létjogosultságáért – tette hozzá a polgármester.
Varga János, a lovas egyesület egyik meghatározó tagja 2000-ben hunyt el, és az ő emlékére hozták létre a tizenöt éve megrendezésre kerülő fogathajtó versenyt. Hogy a család minden tagja jól érezze magát, gyermekprogramokkal színesítik az összejövetelt. A kisebbek körében is nagyon népszerűek Turi Tamás amatőr fafaragó köztéri szobrai, melyekkel szívesen játszanak az apróságok. A pálya megépítésénél inkább a biztonságra törekednek, ezért a versenyzőknek a gyors hajtás helyett inkább az ügyességre van szükségük. A rendezvény idén is mindenki megelégedésével zárult.
Az 1992-ben alakult, huszonhét fős Farádi Lovas Egyesületet Karsai Sándor mutatta be. A civil szervezethez főként a helyiek csatlakoztak, de egyre több a vidéki. A régióban elterjedt, hogy három kategóriában rendezik a lovas versenyeket, de Farádon csak a „C” típusú megmérettetést tartják meg. Az egyesület elnöke elmondta, hogy utóbbi egy versenyszámból, méghozzá az akadályhajtásból áll, de „A” és „B” kategóriás versenyzőik is vannak. A „C” kategóriás verseny vándorkupáját minden esztendőben más lovas nyerte el. Ifj. Karsai Sándor tavaly Magyar Bajnok lett póni lovával, 2012-ben pedig megszerezte az Európa-bajnokság hatodik helyezését. Az egyesület eddig minden évben bérelte a sebja készletet, ezért a jövő évi szezonra szeretnék megvásárolni.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play