Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A város büszke Pátzay Pál munkásságára

Kapuváron nagy becsben tartják, és méltó módon ápolják a város híres szülöttének, Pátzay Pálnak az emlékét. A kétszeres Kossuth-díjas, a Magyar Népköztársaság kiváló művésze kitüntetéssel  elismert alkotó nevét felvette az egyik helyi általános iskola.

Kapuvár híres szülötte, Pátzay Pál hazánk egyik érem- és szobrászművésze. A gyermekeknek és a pedagógusoknak egyaránt szoros a kötődése az iskola névadójához, aki 1896. szeptember 17-én látta meg a napvilágot az intézmény „B” jelű épületében.
– Fontos számunkra ez a dátum, hisz az évfordulót minden esztendőben megünnepeljük a diákokkal, és megkoszorúzzuk az iskola épületén található emlékplakettet. A gyerekek egy-egy szál virággal vonulnak a temetőbe, hisz Pátzay Pál mindig nagyon büszke volt származására. A művész feleségével együtt a kapuvári temetőben nyugszik – mondta Orbán Erna. – Pátzay Pál főleg köztéri alkotásairól nevezetes. A Rábaközben és Kapuváron mindenki ismeri a Fő téren található, 1940-es években készült Kenyérszegő című alkotását – tette hozzá a Kapuvár Térségi Általános Iskola igazgatóhelyettese.
Pátzay Pál életrajzi adataiban olvasható: mivel eltanácsolták a főiskoláról, autodidakta módon képezte magát, ezenkívül nagyon sok időt öltött a Ferenczy családnál, az 1920-as években pedig Rómában és Párizsban is tanult.

A kapuvári muzeális intézmény jóváhagyásával elhelyezték Pátzay Pál néhány mellszobrát az iskola földszintjén, így a diákok nap mint nap találkozhatnak a névadó alkotásaival. Már az elsősök is meg tudják mondani, hogy ki volt Pátzay Pál, és ki alkotta az intézményben látható szobrokat.

Beküldés dátuma: 2016. 03. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés