Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A védőnőket köszöntötték Kapuváron

Több mint száz éve országszerte megköszönik a védőnők áldozatos munkáját. Azóta sokat változott a világ és ezzel együtt a szolgálat tevékenysége is – mondta Hámorné Erős Márta a kapuvári ünnepség alkalmával.

Az elmúlt esztendő eseményei több szempontból is eltértek a korábbi időszaktól, hiszen a koronavírus-járvány teljesen új helyzetet teremtett a szakemberek számára. Emiatt egy időre fel kellett függeszteni a családok otthoni látogatását. 2020 tavaszán az esetek többségében távkonzultációval oldották meg a kapcsolattartást, amennyiben mégis elkerülhetetlen volt a személyes találkozó, a higiénés szabályok szigorú betartása mellett, előzetes időpont egyeztetés után kerülhetett csak erre sor. A távkommunikáció elsősorban telefonos megkeresést jelentett a felek részéről, ezenkívül internetes videohívásokkal, messenger üzenetekkel próbálták fenntartani a kapcsolatot.
A védőnők a szakmai előírások, valamint a szülők, a családok igényeinek megfelelően látják el munkájukat. A legutóbbi iránymutatás szerint otthonában látogatják meg a szülés előtt álló várandósokat, utána pedig legalább négy héten át megfigyelik a kisbabák fejlődését. Ezt követően védőnői tanácsadáson és távkonzultáció formájában történik a gondozás, illetve szükség szerint a családok otthonában.
Kapuváron régóta stagnál a gyermekvállalási hajlandóság, így kilencven körülire tehető az éves születések száma. Hámorné Erős Márta tapasztalatai szerint a várandósok és a kisgyermeket nevelő családok szívesen fogadják a védőnők tanácsait. A szülők ezt követően eldönthetik, hogy mit fogadnak meg a szakmai ajánlásaikból. A szülő nők életkora egyre inkább kitolódik, de a többség a harmincas korosztályból kerül ki és többen harmadik vagy akár negyedik gyermeket is vállalnak – tette hozzá a csoportvezető védőnő.
A jó idő beálltával és a járvány miatti korlátozások fokozatos csökkentésével egyre többen tartózkodnak a szabadban, a várandósoknak pedig még jobban oda kell figyelniük a megfelelő folyadékpótlásra és a napszúrás elleni védekezésre. A csecsemők és a kisgyermekek szintén ki vannak téve az időjárási körülmények kedvezőtlen hatásainak. Az említett személyek délelőtt 11 és délután 3 óra között ha lehet, ne tartózkodjanak a szabadban – tanácsolta a szakember.

 

Fotó: https://www.facebook.com/Hámori-György

Beküldés dátuma: 2021. 06. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés