Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A vörösterror áldozataira emlékeztek Csornán

A Dunántúlon sem volt példa ekkora kegyetlenségre, melyet Csornán hajtottak végre Szamuely Tibor és pribékjei: a járási központ főterén tartottak nyilvános akasztást pünkösd hétfőn. Az eset mélyen beivódott a helyi közösség emlékezetébe – elevenítette fel a szomorú történetet Boldvai Márton Bertalan premontrei perjel.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek Csornán a Szent István téri emlékműnél, majd főhajtással rótták le kegyeletüket a Szent Antal temetőben lévő síremléknél.
– Véres ideológia áldozataira, de mégis hősökre emlékezünk, hiszen nem csupán olyan emberek nevét olvashatjuk az emlékművön, akik rosszkor voltak rossz helyen. Akikről ma megemlékezünk, nem csupán a sors áldozatai voltak, nem a véletlen vetett véget életüknek. Ritkán emlegetik, hogy akikről ma emlékezünk, tiszta lélekkel álltak a hóhér elé. Akár azért, mivel a szájhagyomány szerint egykori rendtársam, Burány Gergely premontrei apát akasztásuk előtt még feloldozta mindnyájukat – mondta Boldvai Márton Bertalan. A premontrei perjel felidézett egy szájhagyomány útján fennmaradt eseményt: Laffer Lajos fia 1991-ben a tanácsköztársaság idején történtekről mesélt.
«Elmenekülhetett volna apám, de ő mindig csak azt mondta, ő nem megy, mert az ő lelke tiszta.»
– Akiknek a nevét az emlékművön olvashatjuk, ilyen becsületes, egyenes, tiszta lelkű rábaközi emberek voltak – tette hozzá Boldvai Márton Bertalan.

Beküldés dátuma: 2023. 06. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek