Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A vörösterror áldozataira emlékeztek Csornán

A Dunántúlon sem volt példa ekkora kegyetlenségre, melyet Csornán hajtottak végre Szamuely Tibor és pribékjei: a járási központ főterén tartottak nyilvános akasztást pünkösd hétfőn. Az eset mélyen beivódott a helyi közösség emlékezetébe – elevenítette fel a szomorú történetet Boldvai Márton Bertalan premontrei perjel.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek Csornán a Szent István téri emlékműnél, majd főhajtással rótták le kegyeletüket a Szent Antal temetőben lévő síremléknél.
– Véres ideológia áldozataira, de mégis hősökre emlékezünk, hiszen nem csupán olyan emberek nevét olvashatjuk az emlékművön, akik rosszkor voltak rossz helyen. Akikről ma megemlékezünk, nem csupán a sors áldozatai voltak, nem a véletlen vetett véget életüknek. Ritkán emlegetik, hogy akikről ma emlékezünk, tiszta lélekkel álltak a hóhér elé. Akár azért, mivel a szájhagyomány szerint egykori rendtársam, Burány Gergely premontrei apát akasztásuk előtt még feloldozta mindnyájukat – mondta Boldvai Márton Bertalan. A premontrei perjel felidézett egy szájhagyomány útján fennmaradt eseményt: Laffer Lajos fia 1991-ben a tanácsköztársaság idején történtekről mesélt.
«Elmenekülhetett volna apám, de ő mindig csak azt mondta, ő nem megy, mert az ő lelke tiszta.»
– Akiknek a nevét az emlékművön olvashatjuk, ilyen becsületes, egyenes, tiszta lelkű rábaközi emberek voltak – tette hozzá Boldvai Márton Bertalan.

Beküldés dátuma: 2023. 06. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

  Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play