Kapuvár város polgármesterének, és a szervező bizottság megbízásából, Tisztelettel meghívom a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválra.
Versenykiírás :
Kapuvár Város Önkormányzata , a Fesztivál Hungária Kft az ÍzvadÁszok Kapuvár közreműködésével, 2024. évben immár tizedik alkalommal rendezi meg, a :
Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált.
Időpontja : 2024. február 10. szombat .
Helyszín : Kapuvár KRESZ park , Kapuvár, Hidászi u . - fűtött rendezvénysátorban
Mint minden évben, most is a gasztronómiáé lesz a fő szerep , ezért várjuk főzőcsapatok jelentkezését felnőtt és ifjúsági korosztályban.
Kategóriák :
1./Kapuvári böllérmáj készítése . Minden csapatnak kötelező készíteni a szervezőktől térítésmentesen kapott 2kg. máj és 1 kg. velő felhasználásával. / Aki csak házi sütemény kategóriában indul annak természetesen nem kell. /
2./Egyéb szabadon választott étel kategória. Az induló csapat maga dönti el, hogy az általa hozott alapanyagok felhasználásával milyen ételt készít. Lehet családi recept , táj-jelegű , népi stb.
3./Házi sütemény készítő kategória . Otthon vagy a helyszínen elkészített sütemények .
A szervezők 2 db. sörasztal garnitúrát, vízet biztosítanak a versenyző csapatok számára.
Kiegészítő eszközökről és egyéb alapanyagokról a csapatok maguk gondoskodnak.
Az ételek elkészítése szabványos nyomáscsökkentővel ellátott gázüzemű főzőberendezésen történik . Biztonságos üzemeltetés a csapatok felelősége.
Korlátozott számban van lehetőség elektromos áram vételezésére is, nevezésnél ezt az igényt kérjük jelezni !
Mindegyik kategóriát a zsűri külön értékeli és díjazza. A süteményeket külön szakmai zsűri bírálja el.
Díjak : Fődíj –vándorserleg. Aranyminősítés, ezüstminősítés, bronzminősítés és különdíjak.
A versenyre nevezési díj nincsen !
Zsűri : A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend étket bírálói. Zsűrielnök : Horváth Csaba mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron Vármegyeiegyei elnöke, a Szabadtűzi Lovagrend minősített étkek bírálója
Részletes ismertető :
Az induló csapat egy képviselője találkozik a szervezőkkel reggel 8 és 9 óra között. A regisztráció és az alapanyagok átvétele után, elfoglalja az előzőleg kisorsolt főzőhelyet, előkészül a főzéshez.
A regisztráció során a csapat képviselője ismerteti az elkészíteni kívánt ételt- ételeket ami felkerül a zsűri lapra, ami zsűrilapot minden zsűri tag megkap.
Csapatok összetétele : a csapat egy vezető-ből és korlátlan számú segítőből áll.
Ifjusági csapatoknál : 18 életév alatt versenyzők. Felnőtt jelen lehet a főzés során, de tevőlegesen nem vehet részt az ételek elkészítésében.
A zsűri elnök ismerteti a szabályokat, és a Gartai Muskétások díszlövésével kezdetét veszi a verseny.
A főzés során a zsűri többször is felkeresi a csapatok főzőhelyeit, ellenőrzi a higiéniát, ötletességet, az étel elkészítésének menetét. Csak helyben elkészített éteket lehet zsűrizésre ajánlani. A zsűri időpontot határoz meg, az étel zsűrizésére. Aki több féle ételt is készít, kérheti az ételek különböző időpontban történő értékelését. Az értékelés során a zsűrinek egy adag ételt kell feltálalni. A zsűri értékeli a főzőhely kialakítását, tisztaságát , és a tálalást és a zsűrinek felkinált étel hőfokát is.
A sütemény kategóriában induló versenyzők 9 és 10 óra között adhatják le a zsűriszobában, az otthon vagy a helyszínen elkészített süteményeiket. Süteményből 5 db.-ot tortából egész tortát kell leadni.
Zsűriszoba mint a sütemények, mint az egyéb ételek tekintetében, a Hany Istók Kerékpáros Centrumban lesz.
Zsűrizés : nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján. 100-91 pont között arany fokozat, 90-81 pont között ezüst fokozat, 80-71 pont között bronz fokozat.
Az elkészített ételeket árusítani TILOS !
A résztvevők tudomásul veszik, hogy a nap során a versenyről kép és video felvétel készül, amit a szervezők a verseny bemutatása során felhasználnak.
Minden csapat saját felelősségére indul a versenyen.
Nevezési határidő : 2024. február 02.
Minden csapatnak jó felkészülést és eredményes versenyzést kíván Kapuvár város polgármestere és a szervezők !
Nevezés : Magyar László-nál az ÍzvadÁszok Egyesület vezetőjénél : [email protected] +36-20-5144143 vagy : facebook : Magyar László privát
https://www.facebook.com/izvadaszok.kapuvari
Beküldés dátuma: 2024. 01. 03.A kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpontban már tavaly decemberben elkészült az ún. beiskolázási terv a 2025/2026-os tanévben kezdő első osztályosok számára.
Az iparszerű mezőgazdasági termelés nem kedvez a vadállománynak, de a legfeltűnőbb változás az énekesmadarak életmódjában figyelhető meg – mondta Molnár István.
A Kisalföldi ASzC Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola idén is a mezőgazdasági és erdészeti, valamint a gépészeti ágazatban kínál továbbtanulási lehetőséget a nyolcadikos diákoknak.
A kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpontban már tavaly decemberben elkészült az ún. beiskolázási terv a 2025/2026-os tanévben kezdő első osztályosok számára.
Rohamosan közeledik egy fontos dátum a Kapuvár Térségi Általános Iskola számára: 2025. április 10-11-én lesz a leendő első osztályosok beíratása.
A tavalyi közmeghallgatáson a továbbiakban is a felújításokról, fejlesztésekről, tervekről beszélt a polgármester.