Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Áder Csaba a szürkés hangyaboglárkával szívesen „összefutna”

Áder Csaba néha versenyt fut az idővel, mert a vízpartokon és a réteken májusban olyan nagyra nő a fű, hogy nehéz felfedezni az orchideákat. A civilben csomagkézbesítő megszállottan keresi és fotózza a különleges növény és állatfajokat, ezért szinte állandó kísérője a fényképezőgép.

– Gyermekkorom óta fényképezem a környezetemet. Érdekes felfedezés a vadon élő növényzet, valamint a környékünkre jellemző állatvilág megörökítése – mondta Áder Csaba. A csomagkézbesítő hobbija a fotózás. A témát nem tervezi előre, hiszen sok tényezőtől függ: az évszak és az időjárás meghatározza a növényzet és az állatvilág megjelenését.
A hobbifotósnak szemet szúrnak azok a rejtekükben megbújó apró élőlények, melyeket az avatatlan szem észre sem vesz. Felfedezőútjain közel egy tucat védett növényt talált, melyek nagy része az orchideák családjába tartozik.
Barangolásai során a környékbeli réteken – az országban csak szórványosan előforduló – kornistárnics-telepekre bukkant. A védett növények elburjánzása bizonyos állatfajok jelenlétét feltételezi a konkrét területeken. Ilyen a szürkés hangyaboglárka, ezért vele szívesen találkozna, hisz eddig nem járt sikerrel. Tavaly nyár végén bukkant rá a Nyugat-Európában kipusztulás szélén álló nagy tűzlepkérel, melynek 50 ezer forint természetvédelmi értéket állapítottak meg. Szintén 2015-ben fedezte fel a kis fehérsávos lepkét, de mivel gyorsabb volt nála, eddig nem tudta lencsevégre kapni.
Áder Csaba Bogyoszló és környékének élővilágáról többször publikált a szaklapokban. A fotókat közösségi oldalára tölti fel, ezenkívül a Rábaköz növény és állatvilágát bemutató blogján szerepelteti (http://adercsaba85.blogspot.hu) őket. A védett fajok adatait eljuttatja a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársainak, akik a begyűjtött információkat regisztrálják a megfelelő helyeken.

Beküldés dátuma: 2016. 05. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play