Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Áder Csaba a szürkés hangyaboglárkával szívesen „összefutna”

Áder Csaba néha versenyt fut az idővel, mert a vízpartokon és a réteken májusban olyan nagyra nő a fű, hogy nehéz felfedezni az orchideákat. A civilben csomagkézbesítő megszállottan keresi és fotózza a különleges növény és állatfajokat, ezért szinte állandó kísérője a fényképezőgép.

– Gyermekkorom óta fényképezem a környezetemet. Érdekes felfedezés a vadon élő növényzet, valamint a környékünkre jellemző állatvilág megörökítése – mondta Áder Csaba. A csomagkézbesítő hobbija a fotózás. A témát nem tervezi előre, hiszen sok tényezőtől függ: az évszak és az időjárás meghatározza a növényzet és az állatvilág megjelenését.
A hobbifotósnak szemet szúrnak azok a rejtekükben megbújó apró élőlények, melyeket az avatatlan szem észre sem vesz. Felfedezőútjain közel egy tucat védett növényt talált, melyek nagy része az orchideák családjába tartozik.
Barangolásai során a környékbeli réteken – az országban csak szórványosan előforduló – kornistárnics-telepekre bukkant. A védett növények elburjánzása bizonyos állatfajok jelenlétét feltételezi a konkrét területeken. Ilyen a szürkés hangyaboglárka, ezért vele szívesen találkozna, hisz eddig nem járt sikerrel. Tavaly nyár végén bukkant rá a Nyugat-Európában kipusztulás szélén álló nagy tűzlepkérel, melynek 50 ezer forint természetvédelmi értéket állapítottak meg. Szintén 2015-ben fedezte fel a kis fehérsávos lepkét, de mivel gyorsabb volt nála, eddig nem tudta lencsevégre kapni.
Áder Csaba Bogyoszló és környékének élővilágáról többször publikált a szaklapokban. A fotókat közösségi oldalára tölti fel, ezenkívül a Rábaköz növény és állatvilágát bemutató blogján szerepelteti (http://adercsaba85.blogspot.hu) őket. A védett fajok adatait eljuttatja a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársainak, akik a begyűjtött információkat regisztrálják a megfelelő helyeken.

Beküldés dátuma: 2016. 05. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek