Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Adjunk magunknak szabadidőt, és néha merjünk unatkozni!

A stresszkezelés és lelki egészségvédelem volt a témája a United Way Kisalföld Alapítvány által szervezett  téti rendezvénynek, melyen dr. Varga Gábor pszichiáter tartott előadást. A magyar társadalom alapvetően szorongó, ami a depresszió előszobája, pedig a sötét szemüvegen át torzul a valóság észlelése – hangzott a tájékoztatóban. 

Sokunk vágya teljesülne, ha  egy-egy stresszel teli munkanap után mosolyogva térhetnénk haza. A neurológus szerint nem léteznek kész receptek, de mindenképpen megéri a próbálkozás. Rajtunk áll, hogy a stressz feltupírozzuk, vagy inkább elbagatellizáljuk.
Már a gyermekkorban meg kell tanulni a kiélezett helyzetek kezelését, ezért kiemelt szerep jut ebben a bonyolult folyamatban a szülőre. A túlkímélő környezet és a túlzott aggódás az érzelmi fejlődés és önállósodás gátja. Széchenyi annak idején azt mondta: Mindent lehet örökölni, csak élettapasztalatot nem. A gyermeknek a kudarcot is el kell fogadnia, hogy később helyt tudjon állni az életben.
Társak nélkül nem megy! Az egyén stressztűrő képessége attól is függ, hogy mit bír el a környezete. Amennyiben olyan személyek, családtagok veszik körül, akikre támaszkodhat, akiktől valódi segítséget kap, akkor kevésbé viseli meg a negatív élmény. Ugyanakkor az apátiába esett embereket a stressz lehet, hogy dinamizálja, és elindít náluk valamit.
A munkahelyen szükség van a visszajelzésre, de annak is örülni kellene, ha a dolgozó tartja tavalyi szintet.  A teljesítményhajsza helyett mindenki érezze, hogy van értelme a tevékenységének. Pszichológiai kutatások bizonyítják: a nők nehezebben hoznak döntést, amit nem a tudásbeli különbség idéz elő, hanem, hogy a nem választott alternatíva válik számukra vonzóbbá. A férfiak sokkal nehezebben élik meg munkahelyük elvesztését, a nőknek pedig fontosabb a családon belüli béke megteremtése. Sokan az anyagiak hiányát gondolják az egyik legfőbb a stresszfaktornak, pedig ez a sokadik a rangsorban. Ennél jóval nagyobb gondot jelent például a vallásos hit elvesztése vagy a családok felbomlása.
Stressz hatására a negyedére csökken az immunrendszer „éber rendőreinek” tevékenysége, ezért ha azt akarjuk, hogy továbbra is értünk dolgozzanak, akkor a béke és nyugalom szigetét kell megteremteni. Ne sajnáljuk magunktól a szabadidőt, és az sem baj, ha néha unatkozunk.  Egyszerűen csak érezzük jól magunkat!

Beküldés dátuma: 2014. 04. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés