Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Advent mindig újat hozó csodája

Az örömteli várakozás elfeledteti az emberekkel az évek gyors tovaszaladását - hangzott a beszédben, de az ünnepekből erőt meríthetünk a folytatásra. Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke a gyermekkort idézte, amikor még természetes részünk volt a vágyakozás: boldogan vártuk az első hóesést és az otthon töltött ünnepeket. Jó lenne felnőttként is felfedezni azt, ami a miénk. Csornán nagy hagyománya van az Adventnek és a Jézus-várás boldogságának, mely segíti az ünnepi készülődést. Igazmondás, mértékletesség, bátorság és bölcsesség - ezeket az erényeket üzeni számunka az “eljövetel”. Az alelnök végül azt kívánta, hogy a bennünk lakozó szent érzés az ünnepek múlásával se szűnjön meg.
“Amilyen az Advented, olyan a Karácsonyod” - ezt az egyszerű, de mindent kifejező mondatot választotta Fazakas Zoltán Márton csornai prelátus az ünnepsorozat mottójául, hiszen a készülődés időszakát mi magunk tehetjük széppé. A premontrei perjel elmagyarázta, hogy Isten a rossz dolgok által is tanít bennünket: A magány előhívja az együttélés igényét, a háború megmutatja a békevágyat, a tétlenség uralmával ráébreszt a kaland fontosságára, a csend pedig arra jó, hogy megismerjük a szavak felelősségét. Az Advent a szív évenkénti zarándoklata - szólt a krisztusi gondolat - de a felnőtteknek kell jó példával szolgálniuk a kisebbek előtt, hogy megtanuljanak okosan szeretni. 
A Zsoltárok könyvéből való idézetet adta előadása címének Korpics Márta, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, aki elmondta: az “Előtte, jövevény vagyok, zarándok, mint őseim mind”arra utal, hogy a hívő ember úton van. Különböző vallásokon keresztül érzékeltette a zarándoklét lényegét, majd arra is rávilágított, hogy mit jelentett a szent út a keresztény egyház különböző történeti korszakaiban. Az adjunktus a közösségi élmény megtapasztalásán át szemléltette a zarándoklatokat, végül a népi és a hivatalos vallásosság közötti kommunikációs csatorna szerepét vizsgálta a jelenségnek.
Az Adventköszöntő nagyrendezvényen közreműködtek: Budai Ilona népdalénekes, valamint Németh Kitti és Orosz Mónika, a Kerényi György Művészeti Iskola tanulói.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play