Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Aki figyel az órákon, annak otthon nem nagyon kell tanulnia

Kónyban iskolaotthonos rendszerben történik az oktatás. Némethné Herner Ágota házasságkötése révén került Kaposvárról a könyékre, mostani iskolájában pedig 1988 óta tanít. Győri származású férjével nyolc évig laktak a kónyi szolgálati lakásban, 1998 óta pedig a megyeszékhelyről jár ide dolgozni. Ágota azóta megszokta a falusi környezetet, ahol nagyon jól érzi magát, ezért örül, hogy itt foglalkozhat a gyerekekkel. A pedagógus védőszárnyai alá bízott elsősöknek komoly változást jelentett az idei ősz, mert két különböző csoportból kerültek az iskolába, négy kisfiút viszont Markotabödögéről hoznak a szülei. A “mesesarokban”kényelmes asztalokat és székeket helyeztek el, ahol nyugodtan kikapcsolódhatnak, de tanítójuk szerint jobban szeretnek a szabadban a gyerekek.  Az osztály berendezésének további érdekessége, hogy az elsősök nem egymás mögé helyezett padokban, hanem hatszögletű asztaloknál foglalnak helyet. Mivel van, akivel a tábla, míg mással a falon lévő képek vagy éppen az ablak néz szembe, meglehetősen aktív részvételre ösztökéli a gyerekeket. Némethné Herner Ágota magyart és technikát tanít a legkisebbeknek, de elsődleges céljának tekinti az összetartó közösség létrehozását, valamint a nebulók megfelelő felkészítését a felsőbb osztályokra. A pedagógus elmondta, hogy a tanulók nem foglalkoznak otthon a házi feladattal, csak a “betűkereső füzetet” használják az órák után. Hét vége előtt viszont nehezebb táskával közlekednek, mert a tankönyvek és a munkafüzetek is belekerülnek a csomagba. Ilyenkor a szülők is belenéznek a gyerekek holmijába, hogy meggyőződjenek a diákok iskolai előmeneteléről.
A markotabödögei Németh Attilát édesanyja kelti reggelente, a buszmegállóhoz pedig nyolcadikba járó nagyobb testvére kíséri el. A kisfiú – elmondása szerint – utazás közben ébred fel igazán, de szerencsére szeret iskolába járni. – A matek az jó! – jelentette ki Attila, aki hébe-hóba tanul csak otthon, mert már az iskolában elkészül mindennel. A kisfiú elmesélte, hogy csak a plusz pulóverjét teszi be a táskába, a sapkát viszont felölti magára. Arra a kérdésre, hogy iskola után mivel foglalkozik, a nemrég születésnapját ünneplő Attila így válaszolt:  Mikor mihez van kedve, de szüleitől mindenesetre játékokat kért ajándékba.
A rajz-szakkollégiumot végzett Hevesi Zoltánné a szomszéd településről jár át diákjaival a Deák Ferenc Általános Iskolába. Az 1990-ben a győri tanítóképzőben végzett pedagógus először Csornára került, majd a markotabödögei másodikas-negyedikes összevont osztályban tanított. Most először került olyan helyzetbe, hogy négy évig foglalkozhat ugyanazokkal a gyerekekkel. Katalin nagyon elégedett 15 fős osztályával. A fiúk valamivel többen vannak, de nincs gond a fegyelmezésükkel, nem úgy a nagyobbakkal! A felsőben rajzot tanító pedagógus az ötödikes-hatodikas kamaszokkal többet bajlódik. Az elsősök feladata az olvasási, írási és számolási készség megalapozása, de Kurcsics Katalin szerint jó, ha megismerik a település hagyományait, valamint megtanulják, hogy miként lehet a természettel harmóniában élni. Az 1/b-sek tanító nénije az intézmény tárgyi feltételeivel meg van elégedve, talán az udvarról hiányoznak az eszközök, de Kónyban több jól felszerelt játszótér várja a gyerekeket.
Bella Blanka Rita elfogadta, hogy az iskolába játékokat nem szabad hozni. Az elsős kislány megemlítette a környezetismeret órát, amelyen az évszakokról tanult. Rita bevállalós fajta, mert az iskola után több foglalkozáson is részt vesz: középsős kora óta néptáncol, tagja az énekkarnak és külön testnevelésre is jár.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

  • Egyházközségi bál Csornán

    Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

További hírek

Hirdetés
DANUBIUS play