Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Akkor jó a diploma, ha az egyéni érdeklődést és nem mellesleg a piaci igényeket is szolgálja

Az öt városban tíz karral működő Nyugat-magyarországi Egyetem versenytársaival egyenértékű, vagy még magasabb színvonalú oktatással kívánja felvenni a harcot az egyre erősödő és specializálódó munkaerő-piaci kívánalmakkal. Manapság már három-öt évre sem nagyon lehet tervezni, ezért a felsőoktatási intézmények sem tudják pontosan megmondani a hozzájuk pályázó fiataloknak, hogy mely szakok a biztos befutók, illetve melyek elvégzése után találnak stabil állást. Prof. dr. Faragó Sándor jól emlékszik az előző kormányzati ciklus irányváltására, amikor szinte teljesen meg akarták szüntetni az agrár felsőoktatási képzéseket, azzal indokolva, hogy nincs rá szükség. Azóta felismerték, hogy hazánk agrárpotenciálja  Európa-szerte magasnak számít, így az ágazat újból kiemelt terület lett. Az egyetemi tanár szerint az a legfontosabb, hogy olyan diplomához jusson mindenki, amivel magát és a környezetét boldoggá és hasznossá tudja tenni. Természetesen a piac bizonyos esetekben diktál, és a felvételi tájékoztatókból látni lehet a preferált szakokat. Ilyenek mostanában a természettudományos, a mérnöki és az agrárképzések, s kevésbé támogatott a jogi és a gazdaságtudományi terület – tette hozzá. A turizmus-vendéglátás húzóágazata kellene hogy legyen a nemzetgazdaságnak, de sajnos nem mindig van harmóniában az oktatási szándék és a piaci szükséglet.
Az államilag támogatott szemeszterek száma felülről korlátozott, tehát a nyolc félév után már fizetni kell. Aki menet közben gondolná meg magát, az természetesen átmehet másik képzésre, de persze jobban jár, ha rokon területet választ, mert akkor a korábbi stúdiumok vizsgajegyeit is elfogadtathatja. A száznyolcvan fokos fordulat után viszont új felvételi eljáráson kell bizonyítani, és csak korlátozottan számítják be a korábbi tantárgyakat. A diplomához jutás másik feltétele a nyelvtudás, mely nemcsak a papír megszerzéséhez, hanem az érvényesüléshez is kell. A rektor szerint aki a középiskolában nem tett szert a megfelelő ismeretekre, annak a felsőoktatásban erre egyre csökken az esélye, ezért van az, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak egyharmada az abszolutórium és az államvizsga után sem kapja meg diplomáját. Az angol a modern kor latinja, tartja a rektor, ezért ezt a nyelvet teszi az első helyre, ezenkívül Közép-Európában még németül érdemes tanulni, a többi pedig egyéni szándék kérdése.
Az egyetemi tanár a kapuvári szabadegyetemen a túzokról tartott előadást, mert a téma tudományos pályája elejére vezethető vissza. A professzor a szakterületet az első szerelemhez hasonlította, továbbá az egyetemi doktori, valamint kandidátusi értekezését is e fajról írta, ezért több mint száz tudományos dolgozata jelent meg a témában.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés