Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Aktívak a beledi képviselők

Beled polgármestere rövidebb időszakot nem akar kiragadni a helyhatósági munkából, hiszen 2002 óta vezeti a települést, és úgy érzi, hogy hamar eltelt a legutóbbi önkormányzati ciklus egy esztendeje, melyben megújult és kisebb létszámú képviselő-testülettel dolgozott együtt. Szerinte a lakosság bölcs döntését dicséri, hogy a régebbiek mellé új tagok is bekerültek. Tompáné Balogh Mária örül a fiatalok energikus hozzáállásának, akik sokat segítenek a munkában, s mivel természetes számukra az internet, néha az is elég, ha elektronikus levelet írnak egymásnak, de persze személyesen is érdeklődnek a tennivalók iránt.
Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy stabil, és hitel nélkül működő önkormányzat élén dolgozik, mely alapvetően meghatározta Beleden a mostani ciklus indítását. Változás előtt áll az önkormányzati és a köznevelési törvény, ezért nem szeretnék, ha úgy érné őket, mint derült égből a villámcsapás. Mióta a település kivívta magának a városi rangot, még jobban szeretnék, hogy a feladatok nagy része helyben oldódjon meg. Az önkormányzatok működését befolyásoló, és mindennapjait meghatározó apróbb részleteket az ágazati törvények fogják tartalmazni, de ezekre még jócskán várni kell – mondta Tompáné Balogh Mária. Döntéshozó helyhatóság a legkisebb településen is működni fog, de annyit azonban már lehet tudni, hogy kb. 500 önkormányzati hivatallal lesz kevesebb országos szinten. Annyi bizonyos, hogy a megyét nem, de a most érvényében lévő járások határait át lehet lépni. Néhány község (Répceszemere és Magyarkeresztúr)már jelezte, hogy szeretne a beledi hivatalhoz csatlakozni. A több környező települést érintő beledi egyesített szociális központ folyamatosan bővülő szolgáltatásaival elégedettek a polgármesterek. Az oktatás színvonala szintén fontos az itt élőknek, mert nem mindegy, hogy milyen körülmények között nő fel az ifjabb nemzedék. Amennyiben az állam ezeket a feladatokat átveszi, az iskolaépület is hozzá kerül, és valószínű, hogy onnantól nem a települések gondja a korszerűsítés. A belediek januártól szeretnék elkezdeni a tornacsarnok belső felújítását.
A jogszabályok módosítása továbbá nagy mértékben érinti a települések vagyonát, melynek egy része a helyben beszedett adó. Beled vezetője úgy vette észre, hogy a polgármesterek többsége nem díjazza, ha utóbbi is bekerül a közös kalapba.
Beküldés dátuma: 2011. 12. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés