Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Áldozzunk több időt és figyelmet egészségünkre

A szűrésekkel olyan betegségek is megelőzhetőek, melyekre egyáltalán nem gondolnának az emberek – fogalmazott dr. Karczag Margit, a nőegylet elnöke. Az egészségnapi programból szeretnének hagyományt teremteni, ezért a következő évek hasonló időszakában is megtartják a rendezvényt – jegyezte meg dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos.

A múlt évi nagy sikerű gyógyító városok rendezvény után a Csornai Margit Kórház vezetése elhatározta, hogy az egészségnapot saját erőből, szponzorok támogatásával, és az önkormányzati civil alap sikeres pályázata révén megrendezi. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Csornai Nőegylet is. Dr. Karczag Margit szerint korábban is jól sikerültek az ingyenes szűrésekkel és előadásokkal kiegészített programok, melyekre több szaktekintély is elfogadta a meghívásukat. Olyan újfajta szűréseket is elindítottak, melyekkel azt megelőzően nem találkozott a lakosság az egészségnapokon. A nőegylet elnöke számtalanszor tapasztalta, ha az emberek egy helyen érnek el többfajta vizsgálati módszert, hamarabb élnek a lehetőségekkel. Dr. Karczag Margit szerint a férfiakat a legnehezebb meggyőzni arról, hogy figyeljenek oda az egészségükre, és esetleg tegyenek is valamit a megőrzéséért. Idősödő társadalmunkban sok veszélynek vannak kitéve a nyugdíjasok: ilyen a memória- és alvászavar, az Alzheimer-kór, a depresszió, a csontritkulás és a különböző mozgásszervi panaszok. A doktornő az egészségnapon elhangzó előadásokra is felhívta a figyelmet, melyekből sok hasznos ismeretet lehet szerezni.
Mint oly sok közösségi rendezvényt, az egészségnapot is a lelkesedés hozta létre – fogalmazott dr. Winiczai Zoltán. Idén a gyógytermékekkel foglalkozó vállalkozók is megmutathatták portékáikat. A helyszín, vagyis a kórház új rendelőintézete egyben azt is lehetővé tette, hogy aki még sosem járt ott, ismerkedjen a szakellátással. Az egészségnapon mért eredmények nem vesznek el, ezért ha legközelebb valaki felkeresi szakorvosát, már látni fogja, hogy a páciensnek az adott időpontban mit állapítottak meg. Az igazgató főorvos „Maradj talpon!” című előadásában az idős kori járóképesség és egyensúly megtartásával foglalkozott. Az aktivitás megőrzésének egyik legfontosabb feltétele, hogy a nyugdíjasok képesek legyenek az önálló életvitelre, a szédüléstől mentes, stabil közlekedésre. Dr. Winiczai Zoltán megköszönte az önkormányzat támogatását, valamint a szponzorok hatékony segítségét, mert nélkülük a rendezvény ebben a formában nem jöhetett volna létre.

Horváth Viktória egy sokak számára ismeretlen betegségre, a neglect szindrómára hívta fel a figyelmet. A szélütésen átesett páciensek tévesen érzékelik egyes térfelüket, vagy azt egyáltalán nem észlelik. Az agysérülés következtében kialakult állapot diagnózisa nagy szaktudást igényel – mondta az okleveles rehabilitációs szakember.
Dr. Martos János a népbetegségnek számító csontritkulásról tartott előadást. A néma kórként is emlegetett betegség hosszú ideig lappang, ezért sokszor csak a csonttörés bekövetkezésekor kerül napvilágra. A reumatológus főorvos a csontritkulás felismeréséről és terápiájáról beszélt, továbbá hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogy milyen életmód mellett előzhetőek meg a kóros folyamatok. A rehabilitácós szakorvos mindenkinek javasolja a friss levegőn való tartózkodást és a kalciumdús étrendet.
Dr. Unger Erika tüdőgyógyász az alvás alatti légzészavarokról tartott előadást az egészségnap résztvevőinek. Az alvási apnoé kizárja a jogosítvány megszerzését. Többek közt ezért is oda kell figyelni az ártalmatlannak tűnő horkolásra, a napközbeni aluszékonyságra, fáradékonyságra. A szakemberek kérdőív alapján el tudják dönteni, hogy szükség van-e a szűrővizsgálatra, a további kezeléseket pedig Budapesten végzik.
Dr. Ruzsicska Tibor arról beszélt az érdek-lődőknek, hogy milyen táplálkozási hatások vezethetnek szülészeti-nőgyógyászati kórképekhez. Konkrét, személyre szabott tanácsot nehéz adni a pácienseknek, de ami biztos, hogy a gyorséttermeket érdemes elkerülni. Nagy éberségre, odafigyelésre van szüksége az egészségét óvó embereknek, mert egyre kevesebb a tiszta, kezelésmentes, káros anyagokat mellőző élelmiszer. A szülész-nőgyógyász főorvos a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozta.
Tág fogalomkörbe tartozik az „Egészségesen élni egy életen át...!?” című előadás témája. Erdélyiné Orbán Gyöngyi okleveles ápoló a statisztikai adatokkal érzékeltette, hogy a megbetegedések milyen arányban érintik a nőket és a férfiakat, továbbá az egyén felelősségére irányította a hallgatóság figyelmét, mert nem mindegy, hogy mit tesznek vagy tehetnének egészségük megőrzéséért. A helyesen megválasztott életmód kb. ötven százalékban járul hozzá jobblétünkhöz.

Beküldés dátuma: 2017. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Egészségnap Kapuváron

  Az egészségügyi dolgozók életeket mentenek, ennek ellenére ők szerették volna meghálálni a lakosság rájuk irányuló kiemelt figyelmét.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play