Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Alkotás közben az előző korokba “megy vissza”

A Farádra érkező látogatót kedves üdvözlőtábla fogadja a település mindkét végén, az iskola előtt  pedig térkép segíti a látogatót a tájékozódásban. A betlehembe emberalakokat, nagy méretű szarvasokat, komplett játszóteret  készített fából. Sok-sok tárgy őrzi Turi Tamás keze munkáját, s amint a vele folytatott beszélgetésből kiderül, további tervei megvalósításán buzgólkodik. A szobafestőnek tanuló fiatalember az iskola befejezését követően a több mint százéves dédnagymamáját ápolta. A katonaság után megpróbálkozott a mezőgazdasággal, de sajnos nem járt sikerrel, ezért különböző fizikai munkákat vállalt a környező üzemekben. Szerinte a sokféle foglalkozás csak a hasznára vált, mert rengeteg tapasztalatot gyűjtött.

“Az elhunytak energiájából táplálkozom, és örömömet lelem abban, ha másoknak adhatok.”
Térjünk rá Turi Tamás szenvedélyére, vagyis hogy kezdődött nála az alkotás és a kultúrműsorok szervezése. Mint mondta, ez részben annak köszönhető, hogy nagy Latinovits Zoltán-rajongó. Válasza első hallásra furcsának tűnik, mert ugyan milyen közvetlen kapcsolat lehet a színészmesterség és a fafaragás között?  Őt a “színészkirály”szavalata egyenesen az alkotásra inspirálja. Turi Tamásra szintén hatással van Wass Albert erdélyi magyar író és költő alakja és munkássága.
Első játszótere mellé még színpadot is épített, ahol kisebb rendezvényeket tartott a település. A gyerekek örömmel vették birtokukba a területet, a felnőttek pedig arcfestést és zenés bábszínházat szerveztek. Az alkalmi kulturális felelős Csornán beöltözött Mikulásnak, hogy örömet szerezzen a kicsiknek. Legközelebb olyan hangulatos pihenőhelyet szeretne készíteni, ahol a hazai várakhoz hasonló fafaragásokat állítana ki, mellé ökrös szekeret tudna elképzelni, és a közelben ősi magyar mangalicák, valamint juhok “szaladgálnának”. Visszatérve a programokra: olyan tavasznyitó találkozón töri a fejét, amelynek megrendezésében támogatja őt Farád jelenlegi polgármestere is. Az előzőnek már csak a síron túlra üzenhette: Köszönöm neki, hogy támogatta elképzeléseimet.
Turi Tamás kerüli a műanyagokat, ha lehet, minden alkotóelemet fából  old meg.
Március 15-ére már nem készül el, de jól halad az időtálló, kb.százéves szederfából faragott tíz méter széles és öt méter magas Nagy-Magyarország, felette pedig öt méteres fesztávolságú turulmadarat fog elhelyezni. A farádi parkba szánt kompozícióra a folyókat és a jelentősebb városokat ő maga fogja rárajzolni méretarányosan. A sok műveletet – csiszolást, marást, égetést stb. – igénylő kész alkotást a végén lenolajjal, majd különböző konzerválóanyagokkal keni be, amelyek nemcsak tartóssá, hanem széppé is varázsolják. A szabadba kihelyezett fának egy hátránya van, hogy idővel besötétedik, ezért kétévente ajánlatos újrakezelni.

A farádi fafaragó úgy véli,  nem értékeljük eléggé  saját géniuszainkat.
Turi Tamás szerint már az óvodásokat is rá kellene vezetni nemzeti értékeink megismerésére, és jobb lenne, ha a fiatalok a Való Világ szereplői helyett az igazi példaképeket figyelnék. Szerinte  nem becsüljük meg a valódi tehetségeket, akik emiatt magányba vagy máshova menekülnek. A farádi fiatalember nem tartja magát művésznek, de szeretne azzá válni. Az ide vezető úton szerencsére nincs egyedül, mert rengeteg olyan önzetlen segítője van, akik hisznek az ő munkásságában. Turi Tamás úgy gondolja, sokkal jobb lenne a világ, ha az emberek kölcsönösen tisztelnék egymást. A napjainkat átszövő irigység és rosszakarat ellenére töretlenül hisz abban, hogy mindenki képes megváltozni a jó irányba. Bárcsak a próféta beszélne belőle!
Beküldés dátuma: 2012. 03. 14.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play