Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Állami elismerés a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ vezetőjének

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központnál jóval több lehetősége nyílt a szakmai fejlődésre, nem utolsósorban újult erővel láthatott neki vezetői feladatainak, innovatív ötleteinek megvalósításához – indokolta meg a nemrég állami kitüntetéssel elismert Odoricsné Buthi Krisztina, hogy miért vállalta el jelenlegi állását. A szakember szerencsésnek vallja magát, mert eddig valamennyi munkahelyén számíthatott az intézményfenntartó támogatására.

Odoricsné Buthi Krisztina, a Nyitott Kapu-Vár Tszszk igazgatója Fülöp Attila és dr. Dukai Miklós államtitkár uraktól vehette át tavaly év végén a Szociális Munkáért Díjat, mellyel kiemelkedő szakmai tevékenységét jutalmazták. Az eseményre a Belügyminisztériumban került sor. Családja nagyon büszke arra, ami elért az elmúlt évtizedekben.
A díjazott megtisztelőnek tartja, hogy ilyen magas szinten is elismerték a munkáját.
– Nem hiába meneteltünk és dolgoztunk együtt a kollégákkal, akiktől sok pozitív visszajelzést kaptam. A tőlük kapott elismerés még többet jelent, hiszen ők látják a napi munkát, mert együtt küzdünk és nevetünk – fogalmazott a díjazott, aki napjainkig folyamatosan az ún. segítő szakmában tevékenykedett.
Az egészségügyi alapvégzettséggel rendelkező Odoricsné Buthi Krisztina munkáját a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktató Kórházban, illetve a Hegyfalui Tüdőszanatóriumban kezdte el. Először ápolónőként dolgozott, majd kinevezték főnővérnek. Időközben szociális munkás diplomát szerzett, ezért újabb feladatokkal bízták meg.
– A szociális munka akkoriban még gyerekcipőben járt Magyarországon, hiszen Győrben is csak 2002-ben kezdték meg a diplomás főiskolai képzéseket – mondta a szakember, aki arról gondoskodott, hogy a kórházból kiengedett beteg megfelelő körülmények közt épüljenek fel otthonukban, vagy valamilyen szociális intézményben. Később is odafigyelt az ellátottak mentális problémáira, ezért hangulatjavító beszélgetéseket kezdeményezett velük. A riportalany elmondta, hogy nagyon tetszett neki ez a munkakör, még ügyeletet is vállalt a belgyógyászati szakambulancián, ami új kihívást jelentett számára. Miért váltott mégis? Megterhelő volt a mindennapi bejárás, ezért jelentkezett a Beledi Család és Gyermekjóléti Szolgálat pályázatára. Képesnek érezte magát arra, hogy irányítson egy intézményt, illetve teljes mértékben a szociális szakmára összpontosított. – Beleden akkoriban családsegítő és gyermekjóléti szolgálat működött, tehát ennek a két területnek a vezetését vállaltam el – mondta Odoricsné Buthi Krisztina. 2003-ban Beled és néhány környékbeli település tartozott az illetékességi területükhöz. A lakosság főleg anyagi természetű problémák miatt fordult hozzájuk, miközben olyan hasznos tanácsokkal segítették őket, melyeknek köszönhetően sikerült fenntartani az életközösséget. Néhány év múlva az idősek ellátásával bővült a tevékenységi körük. Ilyen volt a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, később pedig a pszichiátriai betegek otthoni ellátásának biztosítása is a feladatuk lett.
A beledi központ elsők közt vett részt a megyében a családi napközik megszervezésében. Odoricsné Buthi Krisztina arra emlékeztetett, hogy épp akkoriban indult el hazánkban egy bölcsődebezárási hullám, ezért sok szülő maradt segítség nélkül az óvodáskor előtt lévő gyermekeivel. Azok a szülők, akik szerettek volna korán visszatérni a munkahelyükre, egyszerűen nem tudták elhelyezni három évesnél kisebb gyermekeiket. Erre a problémára jelentett megoldást a családi napközi intézménye. A dolgot csak tovább nehezítette, hogy megkezdődtek a tömeges iskolabezárások a kisebb településeken, ezért megszűnt a diákok délutáni felügyelete. A szociális központ hét-nyolc családi napközit működtetett helyben és a környező településeken.
Beleden volt olyan időszak, amikor harminc-negyven elszórt kis település tartozott hozzájuk, és nem volt egy olyan épület, ahol találkozhattak volna egymással. Ez nagyban megnehezítette a munkatársak mindennapi teendőit.
Az említett időszakban a kisebb településeken már minden olyan szociális gyermekvédelmi alapellátást elindítottak, amelyre lehetőséget biztosított az aktuális jogszabályi háttér. Odoricsné Buthi Krisztina azért vállalta el a magasabb szintű, nagyobb felelősséggel járó pozíciót a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központnál, mert mindig fontos volt számára az új utak keresése, a folyamatosa fejlődés. A napi körforgás, a biztos rutin mellett úgy érezte, szüksége van a szakmai továbblépésre.
A segítő szakma szempontjából nem jelentett nagy váltást új munkahelye, hiszen a korábbiakkal azonos ügyfélkörrel foglalkozik, legfeljebb a problémák jellege volt más a huszonöt évvel ezelőtti időszakhoz képest. Kapuváron szerencsére adott a központi épület, ahol a szociális területen dolgozó szakemberek naponta összejöhetnek, hogy megbeszéljék ügyes-bajos dolgaikat.
– Mára a szociális szféra is kinyílt és nemcsak az anyagi gondok miatt veszik igénybe a szolgáltatásainkat, hanem az egyéb problémával küzdő családok is megkeresnek bennünket. Ilyen lehet egy-egy családi konfliktus, vagy valamilyen gyermeknevelési probléma, de segítséget kérnek idős hozzátartozók ellátása, mentális-egészségügyi problémák miatt is.
A szakember szerint nemcsak helyi jellegzetesség, hanem országos tendencia, hogy egyre többen szeretnék igénybe venni a szociális védőháló nyújtotta lehetőségeket. Öröm számára, hogy Beled után Kapuváron is számíthat az intézményfenntartó hathatós támogatására. Ezenkívül a szakma képviselői úgy lehetnek eredményesek, ha kihasználják az adandó lehetőséget annak érdekében, hogy minél több rászorulót érjenek el.

Odoricsné Buthi Krisztina évek óta a belediek képviselő-testület aktív tagja, ezenkívül számos sikeres pályázat fűződik a nevéhez. Amikor Beleden dolgozott, még nem voltak nagy EFOP-os pályázatok a szociális szférában, de az összes lehetséges forrást felhasználták arra, hogy könnyebbé tegyék az emberek életét. 2013 után viszont megjelentek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatok, melyek a lakosság szélesebb rétegeinek biztosítanak támogatást. Olyan szükségletekre épülő programokat, képzéseket, csoportfoglalkozásokat, segítő szolgáltatásokat szerveztek, melyek valós, napi problémákra kínáltak megoldásokat. A pályázatok befejezése után sem álltak le, mert tovább ötletelnek, folyamatosan keresik a lehetőségeket. Odoricsné Buthi Krisztina szerint sokkal több pszichológusra lenne szüksége az embereknek, hiszen az önismereti foglalkozások abban segítik a résztvevőket, hogy könnyebben boldoguljanak a mindennapokban. Meggyőződése, hogy rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy nekik is tenniük kell azért, hogy előbbre jussanak, vagy megváltozzon az életük minősége – hangzott az interjúban.

Odoricsné Buthi Krisztina nagyon örül az állami kitüntetésnek, melyre nem úgy tekint, mintha lezárult volna egy korszak az életében, hanem még inkább szeretne bizonyítani. Arra számít, hogy a későbbiekben tovább növekszik a szociális szakma elismertsége hazánkban. – Apróbb sikerek vannak, apróbb előrelépések és meg kell tanulni ezeket kezelni, örülni minden lehetőségnek. A siker nem mindig azt jelenti, hogy az adott probléma egyik napról a másikra megoldódik a segítségünkkel, mert hosszú időre van szükség az eredményességhez – tette hozzá.

Beküldés dátuma: 2023. 01. 09.

Kapcsolódó hírek

  • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

    Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.

További hírek