Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Álló és mozgó figyelőszolgálat a településeken

Közel száz polgárőr egyesület alakult a környéken, s mivel nagyon nehéz a szétszóródott csapatokat kontrollálni és észrevételeiket továbbadni a megyéhez, közös szövetségbe tömörültek. A régiók által választott csoportvezetők  képviselik a tagságot az elnökségi üléseken. A csornai kistérséghez tizenkét egyesület tartozik: Bágyogszovát, Bogyoszló, Bodonhely, Csorna, Egyed, Enese, Ikrény, Kóny, Páli, Rábapatona, Szil, Vág – mondta Csányi Gábor. Leszögezte: így sokkal gyorsabban jutnak információhoz a felettesektől, azonkívül személyesen ismerik az egyes csoportok tevékenységét, tehát naprakész adatokkal szolgálhatnak az elnökségnek. A polgárőr csoportok rendszeresen értekeznek egymással, és ötleteikkel segítik a közösség munkáját, a kistérségi elnökök pedig havonta tartanak tanácskozásokat.
A kónyiak vezetője szerint manapság egyre többen követnek el bűncselekményeket szorult helyzetükben, s mivel a rendőrök sem tudnak mindenütt jelen lenni, visszatartó ereje lehet annak, ha látják a szolgálatot teljesítő polgárőröket. A statisztikai adatok szintén azt jelzik, hogy a civilek által is ellenőrzött területeken csökken a besurranásos lopások száma. Kónyban és környékén jelentős az átmenőforgalom, ezért fokozottan figyelik az ún.utazó bűnözőket. Az idegen személyek és autók felkutatásában a lakosság is közreműködik. A közrendet és közbiztonságot felügyelő önkéntesek feladata az egész ország területén ugyanaz, csak van, akinek kevesebb, míg másnak több jut a megelőző és  vagyonvédelmi feladatokból. Ezenkívül jó kapcsolatot ápolnak a hivatalos rendvédelmi szervekkel,  támogatják a lakosság önvédelmi törekvéseit és fokozzák a biztonságérzetet, továbbá közreműködő szerepet vállalnak a lakóközösségek békés együttélésének fenntartásában. A közfeladatot ellátó személyek megbízatásai közé tartozik az ifjúságvédelem, valamint a drogmegelőzési programok népszerűsítése. A polgárőrök mindig bejelentkeznek szolgálat előtt a rendőrségen, de a havi beosztástól eltérő időpontokban is járőrözhetnek szabadidejük terhére – mondta a 2003 óta polgárőr Csányi Gábor.
Beküldés dátuma: 2011. 09. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play