Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Amíg van, aki megcsinálja, a rétes nem megy ki a divatból!

A kisbabóti Tompos Sándorné édesanyja gyakran sütött rétest, mert hamar elkészült a finom étel. A gyerekek olyannyira kedvelték, hogy sütemény helyett is szívesen fogyasztották, és néha még a lakodalmi asztalra is felkerült. A nyugdíjas kézbesítő réteseivel benevezett a Győri Nők által meghirdetett versenyre, melyen a túrós változat első helyen végzett, Rábapatonán pedig harmadik díjat kapott az ízletes csemegével. Tomposné a hagyományos módon nyújtja ki a tésztát, de a bodonhelyi fesztiválon a rakott és a kígyórétest is bemutatták. A kisbabótiak ihletet kapva a bodonhelyiektől, babfesztiválon törik a fejüket, amit már az idén szeretnének megrendezni, hogy minél előbb hagyománnyá váljon. Tompos Sándorné ontotta az ötleteket, hogy mi mident lehetne készíteni a hüvelyes növény terméséből.

Varga Zoltánné családja mindig is kedvelte az édességet, azért gyakran kínálták a rétest.  A Sárgarózsa nyugdíjasklub tagja két órán át pihenteti az összegyúrt alapanyagot, s csak utána áll neki nyújtani. A bodonhelyi asszonyság szintén többször nyert a süteményeivel, melyek a hozzávalótól kapják kiváló ízüket. Leginkább túrót, almát és mákot kevernek a töltelékbe. Vargáné megállapította: ha jól ki van dolgozva a tészta, akár Szovátig is el lehetne nyújtani.

A településmenedzserként dolgozó Bálint Eszter félig hivatalból, félig pedig egyszerű kóstolóként érkezett édesanyjával Rábapatonáról Bodonhelyre. A hölgy első ránézésre sem ahhoz a korosztályhoz tartozik, amelyik türelmesen nyújtogatná a rétest, de az ifjúsági klub tagja elszántan készül rá, ha lesz ideje, ő bizony  megtanulja. Nagyanyja nem készíti túl gyakran az ételt, de évente egyszer biztos a terítéken szerepelt.

Bodonhelyen lassan tíz esztendeje kezdték szervezni a falunaphoz hasonló rendezvényeket – mesélte Kenesei Ferenc. Mivel minden alkalommal a rétesek bemutatójával és kóstolójával kezdődött a program, úgy döntöttek, idén fesztivált neveznek el róla. A polgármester családjában nemcsak desszertként, hanem főételnek is kínálták az édességet, melynek nagy hagyománya van a Rábaközben, s ráadásul pályázati pénzt nyertek a fesztivál megrendezésére, ezért semmi sem állt az útjában az egész napos összejövetelnek. A szervezés eleinte sok gonddal és bonyodalommal jár, de a sikeres lebonyolítása feledteti a kezdeti nehézségeket. A helyieken kívül tizenegy település sütögető asszonyai hozták el réteseiket, ezért volt mit ízlelgetni az arra járó vendégeknek. Lehet, hogy a rétes illata szállt nagyon messze, mert még Győr környékéről is ideszállingóztak az emberek.
Beküldés dátuma: 2012. 06. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés