Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Amikor a negatív eredmény az örömteli!

A második leggyakoribb rosszindulatú rákfajta a vastagbél  daganata, mely a tápcsatorna utolsó szakaszán alakulhat ki. A hosszú idő alatt kifejlődő betegség nagyon alattomos: nyolc-tíz évig szinte alig okoz panaszt. Kezdeti szakaszában a bélnyálkahártyán megjelennek az ún. polipok, melyek néha minimális vérzést okoznak, de még  jóindulatúak. Mivel jelei alig észrevehetőek, korai szűréssel lehet a tumorok kialakulását megelőzni. – Az ÁNTSZ koordinációjával végzett kampányjellegű szűrés minden ötven és hetven és közötti pácienst érint Osli és Veszkény községben. Ez nagyon egyszerű, otthon elvégezhető módszer: a mintavételi eszközt bele kell érinteni a székletbe, és az erre szabványosított lezárt borítékban feladott küldemény a budapesti laborba fog érkezni – magyarázta a háziorvos. Akinek pozitív eredménye érkezik vissza, azt továbbküldik a gasztroenterológiai szakrendelésre. A tíz-tizenöt percig tartó vastagbéltükrözés nyilván nem kellemes, de talán a beteg részéről is jól tolerálható. Amennyiben felfedezik a már említett polipot, az endoszkóppal azonnal el is távolítható. Azok a betegek sem maradnak magukra, akiknél rossz eredményt diagnosztizálnak, mert a teljes gyógyulásig figyelemmel követik sorsukat, és megkeresik számukra a legjobb sebészt, aki a pácienseket biztonságosan megoperálja.
Joggal merül fel a kérdés: Mi lesz azokkal, akik nem a megnevezett két faluban élnek? Dr. Szalai László így válaszolt: Egyelőre teszt jelleggel indították el ezt a kampányt, és mind a páciensek, mind az orvosok reakcióit kipróbálják. Az államtitkár ígérete szerint amennyiben a próbálkozás sikeres lesz, a szűrést kiterjesztik az egész ország területére.

De mit tehetünk ezenkívül egészségünk megőrzéséért?
Nem kell eget rengető dolgokra gondolni, és bonyolult étrendet összeállítani. Dr. Szalai László szerint úgy válasszuk meg a reggelit és az ebédet, ahogy a nagyszüleink étkeztek. A magas rosttartalmú, ezen belül a növényi eredetű élelmiszerek nem mind emészthetőek az emberi szervezet számára, így ezek alaposan kipucolják a beleket. Az agyon puffasztott, finomított, íz- és színfokozóval teletömött készételek helyett együnk inkább minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt. Osli és Veszkény háziorvosa azt javasolja, hogy a nehezebben emészthető kenyérféleségeket részesítsük előnyben, és desszertnek inkább hámozatlan alma szerepeljen. A sportember nyilván nem bújhat ki a bőréből, ezért a fizikai aktivitást is felemlegeti, ha már az egészséges életmódról beszél.

Fodor József figyelmesen végighallgatta a háziorvos tájékoztatóját, s mint mondta, korábban is értekezett erről dr. Szalai Lászlóval. Az önkormányzatnak kötelező feladatai közé tartozik az  egészségügyi alapellátás biztosítása, ezért nagyon örülnek a plusz kezdeményezésnek. Osli polgármestere abban reménykedik, hogy mindenki felismeri a szűrés előnyeit, és csökkenthető azon páciensek száma, akik e súlyos betegség miatt kerülnének bajba. Fodor József egyszerű példát mondott a tévénézők meggyőzésére: az autó is akkor működik megfelelően, ha időről időre elviszik a szervizbe. A többi település vezetőjének pedig azt javasolja, hogy szervezzenek ők is egészségügyi programokat. 
Pályázatok hiányában eddig keveset foglalkoztak a lassan félévszázada épült osli orvosi rendelővel, de idén szeretnék rendbe hozni legalább a homlokzatot. A község első embere szerint fordítani kellene a dolgon: ne központilag határozzák meg a projekteket, hanem annak függvényében írják ki a pályázatokat, hogy a helyhatóságoknak mire lenne szüksége.
Beküldés dátuma: 2013. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek