Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Amit az ember nem lát, attól tart

A környezetből a speciális kondenzátorba becsapódó részecskék felerősítése által keletkezik az a másodpercenkénti két-három kattogás, mely Geiger-Müller-számláló működési elvéhez hasonló berendezés használata közben hallható. Fekete Attila a csornai gimnázium tantermében szemléltette a radioaktív sugárzás mérésére szolgáló eszköz lényegét. A fizikatanár elmondta, hogy az intézmény előadássorozatot szervez az Atommag Centenáriumi Éve alkalmából azzal a céllal, hogy pályázati forrásból tegyenek szert egy modernebb berendezésre. A rendhagyó fizikaórára a település többi iskolájának diákjait is meghívták.
A tégla, a cserép, a kávé, a tea, tehát bármely nagyobb felületű tárgy sugárzást bocsát ki magából, amely nemhogy káros, de egyenesen hasznos a szervezet számára. A szabad szemmel láthatatlan radioaktív anyaghoz legalább annyi misztikum kötődik, mint a középkorban a mérgekhez – fejtette ki elméletét a fizikatanár. A ‘40-es, ‘50-es években használt karóra a megengedett sugárzás sokszorosát bocsátotta ki magából, de a viselője szervezetét nem károsította – magyarázta Fekete Attila, majd elővett egy kongói uránérc darabot, amelynek tesztelésekor majdnem kiakadt a műszer, olyan sűrűn kattogott.
A Földön mindig létezett radioaktív sugárzás, és ehhez az élő szervezet is alkalmazkodott. Fekete Attila szerint több nem hiteles információ került a köztudatba a csernobili és a nemrég bekövetkezett fukusimai atomerőmű robbanásával kapcsolatban, melyben a sajtó is ludas. A tanár egyszerű grafikonnal szemléltette a légköri radioaktivitás szintjét a ‘60-as évektől kezdve egészen a ‘80-as évekig. Ami meglepő: Csernobil táján mindössze egyötöde volt a mért szint a kiinduló időszakhoz képest. 1963 azért fontos dátum, mert ekkor tiltották be világszerte az összes felszíni nukleáris kísérletet. Tudomásul kell venni, hogy sugárözönben élünk, amely csak bizonyos mennyiség felett káros, ráadásul nem mindegy, hogy az ember hány kilogrammot nyom és milyen a test energiaelnyelő tulajdonsága. Az emberiség nagy feladat előtt áll, hiszen az energiaigény nem csökken, hanem inkább nő, ezért el kell dönteni, hogy meghosszabbítják-e az atomerőművek működését.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play