Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Andaui híd: a menekülők útja

Az Andaui híddal kapcsolatban mindenki 1956-ra gondol, ugyanis a forradalom és szabadságharc leverése után nagyon sokat ezt az útvonalat választva menekültek el az országból – mondta a történész a kapuvári „Megyerikum”-ról.

A feljegyzések szerint a környéken élő gazdák a Hanság-főcsatorna feletti átkelésre használták a hidat a II. világháború előtt. Az 1947/1948-as kitelepítéskor a németek a Kapuvártól 15 kilométerre, észak-keleti irányban található hídon keresztül hagyták el Magyarországot, illetve 1956-ban is nagyon sokan ebben az irányban menekültek Ausztriába, ahol határtalan lehetőségek nyíltak előttük, és a szabad világban találták magukat.
– 1956-ban több mint 200 ezer ember hagyta el Magyarországot, és a menekülők többsége ezt a hansági útvonalat választotta. Az osztrák filmhíradók beszámolója szerint volt olyan nap, amikor 10 ezer ember ment át a hídon Ausztriába. A szovjetek is észlelték ezt a nyitott „folyosót”, ezért két alkalommal is felrobbantották a hidat. 1956. november 15-16-a körül, majd november 21-én ismét robbantottak, így elzárták az utat a menekülők elöl – mesélte Pavlóczki Béla. A történelemtanár kiemelte: Egy mosontarcsai öreg fafaragó művész vette fel a gondolatot, és a rendszerváltás után vált nemzeti emlékhellyé a ’90-es években elkészült mai híd, mert akkor már szabadon emlékezhettek 1956-ról. A környező önkormányzatok minden évben felkeresik a hidat, hogy megemlékezzenek a történelmi eseményekről.

Pavlóczki Béla, a Csukás iskola egykori kollégiumi nevelőjeként kollégáival – Bognár Tamással és Kovács Lászlóval – a kollégisták számára szerveztek több alkalommal kerékpártúrát, aminek egyik fontos állomása az Andaui híd megtekintése volt.
– Ott helyben ismertettük meg a gyerekeket a 7 méret hosszú és 2 méter széles híd jelentőségével. Az itt élő magyaroknak nemcsak az 1956-ra való megemlékezés kapcsán jelent sokat a híd, hanem a hansági táj szépségében is gyönyörködhetnek az utazás során. Aki érdeklődik a szabadságharc leverését követő események után, ajánlanám nekik Balsay Endre – Varga András a Menekülés a hazából című kiadványát, melyben a szerzők nagyon jól összefoglalták, hogy mi történt a Hanság ezen részén.

Beküldés dátuma: 2016. 03. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek