Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Arra kérem a Jóistent, hogy ne betegedjünk meg - mondta a beledi nyugdíjas asszony

A beledi asszonyok megfogadták a tanácsokat, és alaposan átgondolják a bevásárlólistát, mielőtt boltba indulnának, hogy onnan aztán mielőbb hazatérhessenek otthonukba. A koronavírus járvány kitörése óta a városban minden jel szerint megszűnt a szomszédolás.

Horváth Józsefné szerint Beleden maszkban jelennek meg az emberek a nyilvános helyeken. Az asszony maga is készített néhányat, de az önkormányzat is küldött a lakosságnak. A 65 év felettiek szintén fegyelmezettek és mindig viselik, ha elmennek a boltba vásárolni.
A többiekhez hasonlóan Ilike mindennapjai is megváltoztak, mióta elterjedt hazánkban a koronavírus. A járványügyi helyzet miatt két felnőtt fia nem látogatja őt, ezért átmenetileg tizenöt éves unokájával sem találkozhat. Jelentősen beszűkült a mozgástere, mert szinte csak bevásárolni megy el otthonról. A kertes házban lakó asszony ettől függetlenül hosszan sorolta, hogy mivel foglalatoskodik a hétköznapokon: sütök, főzök, varrok, vasalok, kertészkedek, vagyis mindent megcsinálok a ház körül. Mivel férje halőr, neki minden másnap ki kell mennie a tóhoz, ahol természetesen horgászni is szokott. A család nagyon kedveli a halból készült ételeket, ezért mindenféle formában elfogyasztják: a rántott halat, a halászlét és az ecetes halat is el szokták készíteni, de van, hogy másokat is megkínálnak.
Horváth Józsefné sajnálja, hogy húsvétkor sem lehetett együtt a nagy család, de szerinte bizakodni kell.
– Ha összefog a nép, talán vége lesz és arra kérem a Jóistent, hogy ne betegedjünk meg – fogalmazott. A cukorbeteg asszony eddig sem fogyasztott sok édességet, de férjének azért elkészíti a puszta kalácsot és kedvenc sajtosát, ezenkívül kövesztett sonkával készül a húsvétra.

Bödecs Lajosné ha csak teheti, lefoglalja magát valamilyen hasznos tevékenységgel. Több hétre előre bevásárolt, de ha mégis szüksége lenne valamire, telefonon eléri a fiait, akik meghozzák neki a szükséges holmit. A gyógyszerbeszerzés sem okoz neki gondot, mert odaszól az orvosának, aki felírja az eReceptet.
A beledi asszony előre eltervezi minden napját: ébredés után megreggelizik és tornázik, majd beveszi a szükséges gyógyszereket. Fejben „naplójegyzetet” készít magának, és ha épp nincs főzős napja, hamar kimegy az udvarra, s lehetőleg oda, ahol éri a nap.
Kisebbik unokája idén húsvétkor sajnos csak a ház kapujáig jöhetett, de a közelbe fészkelt a nyuszi, így nem maradt el a meglepetés sem. A kényszerű távolságtartás a nagymamának különösen nehéz lesz, hiszen megszokta, hogy a nagyobbak is „lejelentkeznek” nála rendszeresen.
Bödecs Lajosné a Nagyhét utolsó napjaira a megszokott ételekkel készült, és vírus ide, vírus oda, természetesen nem maradhatott el a szokásos sonka és tojás sem. Véleménye szerint nem lehet mindenkinek egyforma tanácsot adni, hogy mivel töltse el ezt a nehéz időszakot, hiszen más-más gondolatok járnak a lakásban és a kertes házban élők fejében.

Beküldés dátuma: 2020. 04. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés