Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Átadták a pályázati forrásból megújított szociális központot Beleden

Tizenöt éve tartó fejlődési folyamat egyik fontos állomásának tekinti a nemrég átadott korszerű intézményt a beledi polgármester. Az idősek napközi otthona a volt gyógyszertár helyén működött, a lövői térséggel létrehozott szociális ellátórendszer pedig a partner kiválása miatt mindössze négy évig töltötte be funkcióját. Beled kezébe vette az irányítást: Egészen pontosan 2003-ban járunk, de ekkor még nem a legideálisabb helyen, a művelődési házban rendezték be az intézményt. Ha a jelenlegi épület falai beszélni tudnának, elég érdekes történet kerekedne ki belőle, mert a valamikori pártház kínai áruházzá avanzsált, aminek a helyén később orvosi rendelőt alakítottak ki, a másik felén pedig szolgálati lakások voltak. A bérleti szerződés felmondása után a képviselő-testület - Tompáné Balogh Mária polgármester meggyőző javaslatára - nem adta ki újból kereskedelmi célra a helyiséget. Sokat lendített a dolgokon, hogy Odoricsné Buthi Krisztina, frissen kinevezett intézményvezető elképzelése egybeesett a település önkormányzatának hosszú távú terveivel. A gyógyszertár egy részében orvosi rendelőt építettek, így a megüresedett házat teljes egészében szociális célokra hasznosították. Huszonegy környékbeli település tartozik a központhoz, mely a következőket biztosítja: családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást,  házi gondozást, étkeztetést, közösségi ellátást, jelzőrendszert  és családi napközit működtetnek. Utóbbi iránt akkora  igény keletkezett, hogy csoportbővítésre lett szükség. Tompáné hangsúlyozta: a viszonylag elhanyagolt udvart is rendbe hozták, és az akadálymentes, minden szempontból biztonságos közösségi tér nemcsak az itt lévő gyerekek, hanem a település valamennyi lakója rendelkezésére áll. A megszólaló leszögezte:  a projekt végére értek, de vannak még  terveik, mert a szomszéd épület tulajdonosával egyeztetve a kerítést és annak környezetét is szeretnék megszépíteni.
Olyan időket élünk, amikor egyre kevesebbet beszélgetünk közvetlen szomszédainkkal, és kérünk tanácsot ismerőseinktől, mert helyette a brazil és a mexikói szappanoperákat bújjuk a televízióban, és csodálkozunk azon, ha nem bírunk visszatalálni önmagunkhoz - fakadt ki jogosan Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő az ünnepségen. Többek között az ilyen problémák miatt kell a támaszt adó szociális ellátórendszer, melynek fejlesztését az Európai Unió is kiemelt területként kezeli.
A szociális munkás szakon végzett Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető a Cseh 92 Kft.és alvállalkozói közreműködésével megvalósuló építkezés részleteit ismertette. Elmondta, hogy a több ütemben zajló, 27 millió forintos beruházással nagyot léptek előre. Az egységes arculatra kialakított, parkosított  zöld terület kiváló játszóhely a kicsiknek, ugyanakkor  közösségi programoknak is helyet ad az igényes környezet. A kert első részében játszótéri eszközöket helyeztek el. Az épület középső részén szintén jelentős fejlesztést valósítottak meg: ilyen volt az akadálymentesítés, a fűtési és világítási rendszer korszerűsítése, új helyiségek kialakítása. A pályázati forrásból játékokat és fejlesztő eszközöket szereztek be, megújult az irodák bútorzata, valamint modern számítástechnikai berendezéseket vásároltak.
Odoricsné jelezte, hogy egyre több család szorul külső támaszra, mert felhalmozott adósságukkal már nem tudnak egyedül megbirkózni. Természetesen nem az anyagiak pótlásával oldanak a feszültségen, hanem hatékony életvezetési tanácsokra számíthatnak a hozzájuk fordulók. A szokásostól eltérően viselkedő gyermekek száma szintén növekszik, és a magatartászavar leküzdéséhez már szakember segítségére van szükség. A szociális központban jelentős energiát fordítanak a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére, illetve rendezvények lebonyolítására.
Az intézményvezető és kollégái szeretnék kihasználni az épület adta lehetőségeket, ezért a jövőben több új szolgáltatás bevezetését tervezik: Az ifjúsági információs pont révén a fiatalokkal való kapcsolattartás és ismeretszerzés minőségének javulását várják. A közösségépítő tréningeken az otthon ülő gyermekeket szeretnék kimozdítani, és valamilyen csoport hasznos tagjává formálni. A tanulási és magatartási problémákkal küzdő gyermekeknek és az őket nevelő szülőknek különböző rendezvénysorozatokat szerveznek, a korai fejlesztő módszerekkel szintén a felzárkózást segítenék. Odoricsné Buthi Krisztina az infrastrukturális és eszközfejlesztés mellett az egyik legfontosabb változásnak tekinti, ha a lakosság fenntartás nélkül elfogadja a szociálisan hátrányos helyzetű embertársait.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés