Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Az IHH vezetője szerint már az sem kuriózum, ha valaki két idegen nyelvet tud

2020-tól nehezebb lesz bejutni a felsőoktatási intézményekbe: a felvétel alapfeltétele lesz a középfokú B2 komplex nyelvvizsga. – Kezdjék el a tanulást, talán akkor még meg lehet a nyelvvizsga jövő tavaszig – tanácsolja Nagy Ottó, a győri IHH Nyelviskola vezetője.

– Hirdetjük, hogy ébredjenek fel a fiatalok, ne akkor jöjjenek nyelvvizsgázni, amikor lejár a határideje a felvételi jelentkezésnek. Szeretném felhívni a figyelmét a középiskolásoknak, hogy tessék elkezdeni tanulni, ha eddig ezt nem tették meg. Az állami iskolákban nem mindig van lehetőség olyan nyelvtanárt találni, vagy azt a módszertant alkalmazni, hogy minél többet beszéltesse a tanulókat, hiszen nagy csoportok vannak, de keressék a lehetőségét a minősített nyelviskolákban. A kritériumok között nincs benne, hogy milyen nyelvből. Számomra mindig az angol volt a legegyszerűbb, és aki németül tud, annak meg még egyszerűbb, fordítva már nem mindig ugyanaz, mert aki az angolt könnyen megtanulta, nem biztos, hogy a némettel is így lesz. Nagyon népszerű a spanyol és az olasz is, mert a világ nagy részén beszélik ezeket a nyelveket – mondta Nagy Ottó. Szerinte már az sem kuriózum, ha valaki két idegen nyelvet tud, például az angolt és a németet, sőt úgy gondolja, ma már a három idegen nyelv sem ritka.
Az IHH elnöke felhívta a figyelmet az eszperantóra, mert nagyon népszerű és sokan azt hiszik, hogy könnyen megtanulható. – Rengeteg eszperantó vizsgázónk van, és akkor csodálkoznak el, amikor megbuktak. Azt sem könnyebb elsajátítani, mint a többi nyelvet, ezt is tanulni kell, hogy vizsgát tudjon tenni valaki – hangsúlyozta.

A kormány meghirdette, hogy a 9. és 11. évfolyamos középiskolások a nyári szünetben kéthetes ingyenes nyelvtanfolyamra mehetnek. Szakmai körökben nagyon jó ötletnek tartják a kezdeményezést. Nagy-Ottó László úgy tudja, a részleteket június-júliusra ígérték. Az IHH vezetője gondolatmenetében még tovább ment, ugyanis szerinte a tanárokra is ráférne egy ehhez hasonló külföldi út, illetve továbbképzés.
– A két hét nagyon sok mindenre elég. Egy nagy múltú gimnázium angol szakos évfolyamán egy egész tanévet eltöltő diák három hét alatt ugyanazt elsajátítja anyanyelvi környezetben, mint itthon az egész tanév alatt. Ehhez érdemes viszonyítani a kétszer két hetet, tehát majdnem egy tanévnyi anyagot megtanulnak, nem beszélve arról, hogy azt a hiányt fogják vele pótolni, ami nálunk nincs meg, vagyis a folyamatos beszédet. Elméletben nagyon jók a diákok, látom a nyelvvizsgákon, most is éppen onnan jöttem, tehát látom, hogy 70-80 százalékos írásbeliket csinálnak, vagyis tudják, mi a szabály, de amikor beszélni kell, akkor szinte meg sem tudnak szólalni – érvelt a külföldi nyelvtanulás mellett Nagy-Ottó László.

Beküldés dátuma: 2019. 03. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek