Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az adóbevétel nélküli kis önkormányzatnak minden fillért be kell osztania

Közvetlenül a 2010-es kormányváltás után átértékelték az összes vidékfejlesztési céllal beadott projektet, ezért egy időre lelassult az elbírálási folyamat – mondta Imre László. Edvén szinte alig akadt olyan személy, aki a polgármesteren kívül még reménykedett volna a beadott pályázatok sikerében. Meglepetésként érte a helyieket, hogy a kategóriáján belül mégis az elérhető legmagasabb összeget kapták a közösségi tér kialakítása címén benyújtott pályázatukra. Mivel az épület felújítása többe került, mint a támogatás (4,9 milliót nyertek, melyet kiegészítettek az önrésszel), ezért további 1 millió forinttal megtoldotta az önkormányzat. A külsőleg és belsőleg egyaránt rendbe hozott épületben elhelyezték a funkciójához kapcsolódó berendezéseket. Imre László korábban már elmondta, hogy milyen apropóból jutott az eszébe a “templomok terének”felújítása. (A településen közös téren áll a két történelmi egyház, a római katolikus és az evangélikus templom.) Az ausztriai mintára megálmodott, kistelepülési miliőhöz illő tér átrendezése, valamint az evangélikus templom felújítása azóta szintén megvalósult. Erre  az önrésszel kiegészített 10 millió forint pályázati forrás szolgált. A díszkút fölé emelt épület már nem pályázati pénzből készült el. Elbontották azt a házat, amely nem passzolt a környezethez, ezért új, faszerkezetes létesítményt szeretnének építeni a park szélén működő hídmérleg köré.

Alaposan utána kell nézni a pénznek.

Edvén az idén sem számíthatnak jelentősebb adóbevételre, ezért szigorúan be kell osztaniuk az állami támogatást. A rendelkezésre álló pénzösszeg 60 százalékát működésre, 40 százalékát pedig fejlesztésre szánják. A pályázatokhoz szükséges önrészt eddig még előteremtették, s ugyanígy akarják biztosítani a “beugróját”annak a hatmillió forint összértékű projektnek is, amelyet a faluház tervezett felújítására, ezen belül az ifjúsági klub rendbehozatalára adtak be.
Imre László elmondta, hogy a legkorábbi nagyszabású rendezvényt március 15-ére tervezik, melyen a fiatalok és az idősek is fellépnek. A majális résztvevőit a faluház mögötti sportpályára hívják, ahol különböző vetélkedők és gyermekjátékok szórakoztatják a közönséget. A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is szeretnék megtartani az Edvéről elszármazottak találkozóját. A zenés-műsoros idősek napja szintén megszokott program a településen, melyre a meghívottak legnagyobb része minden évben eljön. A helyi fiatalok támogatására létrehozott “Edve Községért Millennium 2000" Alapítvány szervezi az év végi karácsonyi ünnepséget, melyen az óvodások és a nyugdíjasok mutatják be előadásukat. A meghitt összejövetelen szintén örömmel vesznek részt a családtagok. Imre László megjegyezte: továbbra is támogatni fogják az ifjúsági és a nyugdíjasklubot, valamint a falu 1890 óta működő önkéntes tűzoltó egyesületét. Utóbbi  tagjai rendszeresen két csapattal (ifjúsági és felnőtt)vesznek részt a kapuvári térségi versenyeken, ahol mindig előkelő, dobogóhoz közeli helyezéseket érnek el.   – Ha 2012-ben is az előzőkhöz hasonló közösség élet lesz, akkor elmondhatjuk, jó ebben a kis faluban élni – fogalmazott a polgármester.
Beküldés dátuma: 2012. 01. 18.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play