Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az adott helyzet határozza meg a polgármester viselkedését

A közel egy éven át tartó képzés részleteiről Hokstok Imrével, Győrsövényház polgármesterével beszélgettünk. Szerinte számos, korábban ismert dolog került új megvilágításba az akadémián hallottak alapján. - Szeretne az ember mindig újat és újat tanulni - foglalta össze motivációját a falu vezetője, aki arra is kíváncsi volt, hogy mi az, amire nem figyelt fel ennyi évi tapasztalat után, hiszen közismert, hogy Győrsövényház első embere tizenhat esztendeje gyakorolja hivatását. A havi egy hétvégét igénybe vevő foglakozásokon nem tantárgycsoportok köré szervezték az ismereteket, hanem bizonyos témakörök alapján - tudtuk meg Hokstok Imrétől, aki felsorolt néhányat: a polgármester és a jegyző kapcsolata, a település irányítójának hatáskörébe tartozó önkormányzati törvények, a testülettel való kapcsolattartás stb. Hasznosnak bizonyult a legtöbb vezetőt érintő hatékony időbeosztás taglalása, amit a győrsövényháziak első embere így kommentált: Ne csak foglalkozzunk valamivel, hanem fejezzük is be! Olyanról is szó esett, amit nap mint nap használnak az érintettek, de az oktatók által felmutatott rendszerbe foglalva nagyobb eredményt érhetnek el a jövőben.
Egyetérthetünk Hokstok Imrével, hogy óriási szám az 1120, ha a polgármester hatáskörébe tartozó feladatokról beszélünk. Márpedig ennyi, mert összegezték az egyetemen, de természetesen a település nagysága is befolyásolja az intézendő ügyek számát. Győrsövényház vezetője leszögezte: rengeteg a lehetőség a munkájukban, de legalább annyi a  buktatója a polgármesteri tevékenységnek. Beszélgetőpartnerünk szíve szerint kötelezővé tenné a kezdő és  az úgymond haladónak számító polgármestereknek is azt a rendkívüli nagy tudásanyagot felvonultató könyvet, melyet az akadémia szervezői állítottak össze számukra. A tíz hónap alatt ráadásként megismerhette a többi polgármester kollégáját, és bepillantást kapott az ország többi térségének közigazgatási munkájába. - Másként gondolkodnak az emberek Baranyában, Szabolcsban, Győr-Moson-Sopron megyében vagy Budapesten - fogalmazott Hokstok Imre. Hasznos dolog ezeket a tudásokat összerakni és levonni a következtetéseket. Nincs olyan jó, amit ne lehetne még jobban csinálni - közölte a polgármester. A képzés végén tesztjellegű dolgozatot írtak, ami a hatvan indulóból háromnak nem sikerült. - Csak együtt lehet dolgozni a jegyzővel. Nem lehet sikeres a polgármester akkor, ha rossz hivatal van mögötte, és nem lehet sikeres a jegyző, ha polgármesterével nem tud együtt dolgozni - foglalta össze tapasztalatait a település első embere. Az adott helyzet határozza meg a polgármester viselkedését - summázta az interjúalany, ami annyit jelent, hogy a településén ezután sem mindenható úrként lép fel, hanem a maga természetes módján beszél az ott élőkkel, de más minőségében a minisztériumban vagy a regionális tanácskozáson  kőkeményen képviseli a falu érdekeit.
Televíziónkat az is érdekelte, hogy  mi az, amit az előadássorozat hatására első körben másként intéz, mint azt megelőzően. Hokstok Imre kiemelte: Tudatosabban tervezi az előtte álló napokat, heteket, így időben odaér mindenhova, és hamarabb megtalálja a kérdéses pontokra a válaszokat a törvényben vagy a szakirodalomban.
Az elöljáró beszámolt a falut érintő legutóbbi  fejlesztésekről is. Megkezdődött a buszforduló átalakítása, melyre tavaly nyertek pályázati forrást, és idén november végéig szeretnék befejezni. - Azért kellett várni, mert a szennyvízelvezetés munkái során nem szerettük volna a kész buszfordulót megbontani - tette hozzá a polgármester.  A szennyvízelvezető-rendszer támogatási szerződését már aláírták, tehát biztosra vehetik a győrsövényháziak a beruházást. Utóbbinak 2011 novemberéig kell elkészülnie, a próbaüzemelést pedig 2012 júniusára tervezik.
Amennyiben az őszi helyhatósági választásokon Hokstok Imre ismét bizalmat kap, folytatja a munkát. A polgármesterjelölt nem fogadja kitörő örömmel az új választási törvényt, mert amennyi megtakarítást eredményez a nagyobb városokban, legalább olyan mértékben szűkíti a kisebb községek lehetőségeit, hiszen Győrsövényháznak mindössze négy képviselője lesz a következő ciklusban. A megszólaló úgy véli, a változtatást nem lehet pusztán takarékossággal indokolni, hiszen a képviselők eddig is juttatás nélkül végezték felelősségteljes feladataikat a falu érdekében.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés