Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az akadémiai körökben is jegyzik a Csornáról indult kutató nevét

– Viszonylag összetett, de nagyon szerethető hivatás az egyetemi oktatómunka, valamint a kutatás - mondta a tudományos doktori fokozottal rendelkező Egedy Attila. A csornai származású fiatalember nemrég megkapta a Varga József-díjat.

Dr. Egedy Attila szakmai pályafutásában az első fordulópontot az általános iskolai kémiaóra jelentette. A csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola egykori diákjával Vargáné Győrvári Katalin szerettette meg a tantárgyat, ami odáig vezetett, hogy a fiatal versenyeken is megmérette magát. A győri Révai Miklós Gimnáziumban ugyancsak nagy szerepe volt a reál tárgyakat oktató tanároknak: kémiából Csatóné Zsámbéky Ildikó és Sárvári István, matematikából pedig Tamás Imre nevét emelte ki a riportalany. A révais gimnazista tizenhat éves korában, a tizedik osztályban döntött úgy, hogy vegyészmérnök szeretne lenni. A matematika valamilyen szinten a vérébe ivódott, hiszen édesapja matek szakos tanár, továbbá édesanyja is tanítja a tárgyat a kisebbeknek.
– 2005-ben nyertem felvételt az akkor még Veszprémi, most már Pannon Egyetemre. Az elején azt gondoltam, hogy a tanulmányok nagy része kémia lesz. Ahogy haladtam előre, egyre több gépészeti, technológiai ismeret került terítékre, végezetül túlnyomórészt a matematikával foglalkoztam, hiszen alapvetően matematikai leírásokkal, modellezéssel foglalkozom kutatóként is – mondta dr. Egedy Attila.

A 2014-ben diplomázott, majd az egyetem doktori képzésére felvételt nyert fiatal a numerikus áramlástani szimulátorokkal foglalkozott. Nézete szerint a mérnöki probléma megoldása sem olyan ördöngös dolog, mert ugyanúgy állnak neki, mint bármely más életszerű helyzet kibogozásának. Első lépésben annak érdemes utánanézni, hogy milyen hasonló kezdeményezések, megoldások születtek a rokon témakörökben. Az irodalmi áttekintés után, illetve alapján ki lehet találni, hogy miként orvosolható a konkrét probléma, esetleg milyen új módszerekre és számításokra lehet szükség. A variánsokat különböző megoldásokba integrálják, majd kiválasztják a legcélravezetőbb megoldást.

Interjúalanyunk szerint a kutatás nagyon kreatív és változatos munka, amire mindjárt példákat is mondott: A kutatók rendszeres résztvevői a konferenciáknak, mindemellett publikációikat a nemzetközi szaklapok is leközlik, ezenkívül fontos a hasonló területen dolgozó szakemberekkel való kapcsolattartás. Dr. Egedy Attila megemlítette azt a 2012-es londoni konferenciát, amelyen széles nagyközönség előtt mutatta be tudományos munkásságának eredményeit. Az európai folyamatmérnökök tavalyi fórumán a téma iránt leginkább elhivatott szakemberekkel találkozhatott. Egedy Attila és társai olyan porlasztófejek optimalizálását végezték el, és ezt a kutatást mutatta be előadásában, amelyek során kiderülhet, hogy azok milyen hatással vannak az egyes berendezések, például a reaktorok működésére. A számítógépes modellezés nagyon költség- és időtakarékos megoldás, mert a szokásosnál jóval kevesebb prototípussal is le lehet tesztelni a fejlesztéseket.
A kutató tudományos diákköri témavezetéssel foglalkozik, és heti három-négy órában vegyészmérnök hallgatókat oktat, de hozzá fordulnak a szakdolgozati, ill. diplomadolgozati témát keresők is. Utóbbi feladatot szintén érdekesnek tartja, mert miközben segíti a hallgatók kutatómunkáját, maga is érdekes felfedezésekre tehet szert.

A Pannon Egyetem Mérnöki Kar Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézeti Tanszékének munkatársa – a kémiatechnológiai kutatásfejlesztés területén elért eredményeiért – 2015-ben Varga József-díjat vehetett át az MTA Kémiai Tudományok Osztályának Műszaki Kémiai Tudományos Bizottsága február 4-i ülésén.
Dr. Egedy Attila óriási megtiszteltetésnek érzi a kuratórium döntését, s mostantól akadémiai körökben is jegyezik a nevét. A fiatal kutatót eddig elért sikerei arra ösztökélik, hogy még lelkesebben és mindent beleadva folytassa hivatását. Amennyiben szülővárosa igényt tartana vegyészmérnöki tapasztalataira, – előadás vagy egyéb foglalkozás formában – szívesen részt venne az oktatási intézmények munkájában.

Beküldés dátuma: 2016. 05. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés