Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az alkotás örökös küzdelem számára

A csornai Hunyadiban tanító néhai Somsics Róza  fedezte fel Horváth Róbert alkotótehetségét. A művészettörténetet oktató pedagógus korán észrevette a fiatalban rejlő lehetőségeket. A diák akkor még maga is úgy gondolta, hogy keramikus lesz belőle, de az indulás az előzetes várakozásokhoz képest is nehezebbnek bizonyult. Az amatőr szobrász szerint ha nem áll olyan szakember a szárnyát bontogató művész mellett, aki megmutathatná a kortárs irányzatokat, akkor  a járatlan alkotónak nagyon nehéz dolga van.

Horváth Róbert az önképzéshez különböző szakirodalmakat hív segítségül, többek között előszeretettel fellapozza a Művészeti Anatómiát. A szobrász mindemellett megfigyeli a környezetében élő emberek arcvonásait, valamint a köztéri alkotásokat. Sinzingben gyakran bemutatják a magyar testvérvárosban működő magyar művészek munkáit. A kónyi tótündér című alkotás annyira megtetszett az egyik pedagógusnak, hogy rögtön megvásárolta, majd a művet az egyik német iskolában állították ki. Ezenkívül Horváth Róbert tárgyai Csorna több közintézményét díszítik, s gyönyörű kollekció gyűlt össze házának udvarán.

A szobrász szívesen foglalkozik a népviseletbe öltözött női alakok ábrázolásával, s kisebb-nagyobb sikerrel megpróbálja formába önteni a híres aranyfonalas csornai kendők mintázatát. Horváth Róbert a cserépgyárba úgy teszi be a lábát, mintha a cég munkatársa volna. Számára mindennél többet ér egy jó kanna csornai agyag, amelyből elkészíti szobrait. A nyersanyagból az alkotás méretének megfelelő, henger alakú részt választ le, majd nekilát a fej és az arc hiteles megformálásának. A szoborkészítés fázisait nem tanulta senkitől, ezért néha küzdelmes számára ez a tevékenység. A szárítás és az égetés a Tondach gyárban történik, ahova az alkotó kerékpárral szállítja műveit, majd a visszaút ugyanígy történik. Horváth Róbertnek az jelenti a boldogságot, ha szerzeményei élményt nyújtanak a szemlélőnek.

Néhai Pájer Imre Ki kicsoda Csornán? című könyve naiv szobrásznak tünteti fel a rábaközi művészt, akinek neve alkotásai révén az utókornak már biztos, hogy fennmarad.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play