Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az angiológia a kapuvári kórház húzóágazata

Öt esztendő telt el azóta, hogy a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben  megszűnt az aktív ellátás, ezért a gyógyító intézménynek szinte a mélypontról kellett talpra állnia. Akkor még nem nagyon látták az üdvözítő kiutat, de rövid ideig tartó kétségbeesés után felocsúdtak, és úgy határoztak, hogy az előremenekülés választják. Nagy segítségükre voltak az időközben megjelenő pályázatok, illetve az önkormányzat által elnyert két nagy projekt: az angiológiai fejlesztés valamint a járóbetegközpont kialakítása. Az önrésszel kiegészített közel 1,6 milliárd forintból végrehajtották a tervezett beruházásokat, továbbá sikerült elérni, hogy stabilizálják a kórház működését.

Az egészségügyi dolgozóktól és a betegektől egyaránt nagy áldozatot követeltek az építkezések – fogalmazott a főigazgató.
Az új egységek mellett a régebbi épületszárnyakat is felújították, és az esztétikai javítás mellett energiatakarékos rendszereket vezettek be a fűtésre és a szellőzésre. A közel egy-másfél éve átadott, 21. századi igényeknek megfelelő épületek, az érbetegek kezelésére létrehozott közel 1000 m2-es betegfogadó, és terápiás egység, továbbá a fürdővel ellátott kétágyas emeleti szobák minden elvárást kielégítenek. Pályázati forrásból újult meg a diagnosztikai egység, melynek legköltségesebb része a röntgenosztály digitalizálása volt. Utóbbi nagy előnye, hogy  nem alkalmaznak hagyományos filmet, helyette a környezettudatos megoldást, vagyis a gépi adathordozót választották. Az összes szakrendelő műszerezettségét felülvizsgálták, és a teljesség igénye nélkül újították fel a nagyobb értéket képviselő berendezéseket. A gyomor- és béltükrözést szintén modern eszközökkel végzik, a sebészeti ambulanciára pedig digitális képerősítő került, s a tüdőgondozó munkáját is digitális röntgen  és nagyfelbontású képdiagnosztika segíti.

Az önkormányzat és a szakdolgozók közösen döntöttek arról, hogy nem hagyják veszni az intézményben felhalmozódott technikai és szellemi bázist, ezért továbbra is magas színvonalon kívánják ellátni a kapuvári, valamint környékbeli lakosságot. – Az infrastruktúra adott volt, mint az 1995-ben épült légkondicionált műtőblokk – hangzott a nyilatkozatban. Az aktív ellátást megszüntető áprilisi kormányrendeletet követően már júniusban pályáztak az egynapos sebészet létrehozására. A rövid időn belül, még azon év augusztusában induló szolgáltatás némileg pótolta az aktív ellátás hiányát. A klasszikus szakmák, mint a sebészet, a nőgyógyászat és a szülészet az egynapos sebészet keretében kiegészült az ortopédiával, a traumatológiával, a gasztroenterológiával és az urológiával, majd bevezették a szemészeti kezeléseket is. A manuális gyógyászat azóta oly mértékben felfejlődött, hogy egyre nehezebben elégítik ki az igényeket, ezért három-négy hetes várólisták vannak. Az infrastruktúra fejlesztése és a felszerelések további bővítése, mint az új műtőasztal és altatógép, modern légtelenítőeszköz, valamint a laparoszkópos berendezés a külsős szakemberek számára is vonzó, ezért szívesen dolgoznak náluk az „idegen” orvosok.

A kórház húzóágazata egyértelműen a 134 ággyal működő angiológiai egység, a krónikus belgyógyászat pedig 58 ággyal működik, és még idetartozik a dénesfai pszichiátria 86 ágyon történő ellátása. Az intézmény az utóbbi két szakterületen teljesen önerőből végezte el a felújítást, s az igazgató méltán büszke ezek minőségére, mert semmiben sem maradnak le a másik kettő, pályázatból korszerűsített épületektől. A kórház 2012 májusától állami tulajdonba került, de a működtetése továbbra is helyi feladat. A páciensek ebből nem érzékelnek semmit, mert ugyanúgy megkapják az ellátást, viszont az intézmény  szempontjából előny, hogy aktualizálták a szabályzati rendszert, és egységesítették gazdasági működésüket.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés