Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az autizmussal élők szakszerű ellátása Csornán

A szakszolgálatot érintő további változás az autizmussal élő gyerekek komplex ellátása. A megyei szakértői és rehabilitációs bizottság egyre több idegi-fejlődési rendellenességgel küzdő gyermeket irányít az Arany iskolába. A velük való, speciális igényt támasztó foglalkozás eddig kérdéses volt Csornán, s mivel jelentősen megnőtt a létszámuk, az intézmény még fontosabbnak tartotta a szakemberhiány pótlását. Lechner Aranka igazgató korábbról ismerte Triay Orsolyát, aki az értelmileg akadályozottak és pszichopedagógia szakon végzett az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán, s jelenleg a Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakos hallgatója. A fiatal gyógypedagógus a budapesti Autizmus Alapítványnál szerezte meg az autizmussal élő gyermekek célzott pedagógiai ellátásának elméleti és gyakorlati ismereteit, így alkalmassá vált a csoportos és egyéni fejlesztésükre, valamint a specifikus foglalkozások megtartására.
A Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakát jövő tavasszal befejező gyógypedagógus elmondta, hogy az autizmus olyan fejlődési rendellenesség, amely az egész személyiséget áthatja. Ez elsősorban a kommunikációs, a szociális és a kognitív (megismerő) funkciókban nyilvánul meg. A legszembetűnőbb a beszédképesség kései kialakulása, s ezért nehezebben értik meg a verbális utasításokat. Az autista fiatalok nem mindig érzik jól magukat közösségben, mert inkább egyedül foglalják le magukat. A szakszolgálat munkatársa két csoportban foglalkozik a speciális fejlődési rendellenességgel küzdő gyerekekkel.

Mivel az említett tanulók sok vizuális segítségre szorulnak, az ellátásuk rendkívül eszközigényes, de az intézmény megpróbálja előteremteni a nevelésükhöz szükséges feltételeket. Mindezekhez elengedhetetlen a több éves tapasztalattal rendelkező pedagógus kollégák együttműködő támogatása – fogalmazott a szakember. Triay Orsolya a felelősségteljes hivatásnak azért ezt a részét választotta,  mert az autizmus a gyógypedagógia legérdekesebb, és legintenzívebben kutatott ága, melyben a pszichológiai ismereteit is kamatoztathatja.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés