Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az EB-n való szereplés bearanyozta a karatésok életét

– Nem is volt más alternatíva, hogy Veronika a kvalifikációs verseny után be fog kerülni a magyar válogatott EB induló keretébe – mondta Pantelics Péter edző néhány nappal az Európa-bajnokság után. A közelharcban remekelő kapuvári versenyző megszerezte az aranyérmet.

A kapuvári Castrum SC történetében nem új keletű dolog az Európa-bajnokságon való részvétel, hiszen korábban több versenyző is eljutott a magas szintű megmérettetésre. Legutóbb Németh Veronika a dobogó legfelső fokára is felállhatott. A mínusz 55 kg-ban versenyző karatéka a junior női korcsoport legjobbja.
Kemény készülés, és a diákolimpiai szereplés előzte meg az EB-t – tájékoztatta a tévénézőket Pantelics Péter, az utánpótlás csapat egyik edzője. A sportoló becsülettel elvégezte az előírt edzésmunkát otthon, illetve az új edzőteremben, de fontos volt, hogy a gyakorlás ne menjen a tanulás rovására. A tavaszi szünetben Veronika erősített, zsákolt, lépcsőzött és futott. A karatésok sok mindent megtesznek erőnlétük fokozása érdekében, például „Döncit” (12-18 kg-os kisméretű bokszzsák) többször is futva cipelik fel az emeletre, és egyéb „kínzóeszközöket” is bevetnek a siker érdekében.
2013 Ifjúsági Európa-bajnoka Romániából elhozta a legtechnikásabb női versenyző különdíját is. Veronika 2014-ben Bakuban szerepelt a válogatottal, ahol a bronzérmet sikerült megszereznie. A bírók döntése alapján akkor litván ellenfele jobb volt nála, de idén megvalósította álmát. A Varsóban megrendezett Karate Junior és Felnőtt Európa-bajnokságon 24 ország 364 indulója vett részt. Kapuvárról Veronika képviselte a Castrumot a junior válogatottban. Váltott vezetéssel, jó nyolc óra alatt értek a célpontra, ahol megfelelő szállást biztosítottak a számukra. A lengyelek a tőlük megszokott barátsággal fogadták a magyar küldöttséget.

Németh Veronika óvodás korában köteleződött el a karatéval. Mivel mindig nagy volt a mozgásigénye, szüleivel áttekintették a lehetőségeket, és a küzdősport mellett döntöttek. A küzdelemben induló versenyző 12 éve űzi ezt a sportot. A karatéban fejre ütni tilos (a fej rúgható, de csak érintéssel), viszont a test többi része teljes erővel támadható rúgásokkal, ütésekkel. Veronika a felkészüléssel járó kisebb sérüléseket könnyen elviseli. A kapuvári karatés először egy litván, majd két bolgár lánnyal mérte össze erejét az Európa-bajnokságon. A hosszabbítás nélküli küzdelmek mindössze két-két percig tartottak, és wazari értékű találataival hamar eldöntötte a mérkőzések menetét.
– Elégedett vagyok magammal. Úgy gondolom, hogy érdemes volt ennyi munkát belefektetni és feláldozni a szabadidőmet – mondta az Európa-bajnok, aki a szünidőig még részt fog venni más hazai és nemzetközi versenyeken is.

A Castrum SC-nél a 2015-ös EB-arany után sincs megállás, mert készülnek a felnőtt versenyekre. Ebben a kategóriában egyelőre nem számítanak ilyen kimagasló eredményekre, mert a felnőttek közül többen nemcsak az edzőteremben, hanem a főiskolán és az egyetemen is acélozzák magukat, ezért tanulmányaik mellett nem tudnak kellő időt fordítani a komolyabb versenyekre való felkészülésre – mesélte a Castrum SC elnöke.
A sportegyesület nagy gondot fordít az utánpótlás nevelésre. A juniorok mellett egyre inkább jönnek fel az ifik: A két Európa-bajnoki érmet szerzett 16 éves Pantelics Bencét televíziónk már többször bemutatta, kiváló szereplése miatt. Bán Lili EB-bronzéremmel büszkélkedhet. Németh Gábor és dr. Szalai László utánpótlás csoportjából is egyre több serdülő korú reménységgel számolhat az egyesület, és Bán Lili szintén ifjúsági EB bronzéremmel büszkélkedhet.

Beküldés dátuma: 2015. 04. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek