Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az edvei önkormányzat megfontoltan halad előre

Teljes nyugalomban telt az edveiek nyara, viszont a falukirándulást elhalasztották az őszi időszakra. Az önkormányzat által támogatott, minden év szeptember első hétvégéjére időzített búcsút most is megtartották. A hagyományos módon zajló ünnepséget fedett sátor alatt rendezték, ahol éjfélig mulatoztak a jó kedvű helyiek, és a hozzájuk csatlakozó vidéki vendégek. Edvének több védőszentje van, mégis egy időpontban tartják a búcsút: az 1800-as években kitört tűzvész miatt Szent Flóriánt „örökbe fogadták”, a katolikus templom felszentelésének évfordulóján pedig  az őrangyalok előtt tisztelegnek. A falu plébánosa ebből az alkalomból külön szentmisét tartott októberben, s mivel ekkorra már hűvösebbre fordul az idő, külön ünnepséget ilyenkor nem szerveznek. A Szent Flórián-napi búcsút pedig valószínűleg azért tették az aratás utánra,  mert a gabona eladásából pénz állt a házhoz, amiből meg tudták rendezni a mulatságot. Edvén az elszármazottak ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint a helyben élő emberek. A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat közösen szokták meglátogatni,  hogy az egyszerű gazdák is tisztában legyenek a világ haladásával. Bakonybél és Mór környékét szintén együtt nézte meg a csapat.

Először bontás, aztán építkezés. A kivitelező november elejére ígéri a faluház felújításának befejezését.
A faluház felújításának tervezésekor – az idősebbek véleményére hagyatkozva – számítottak arra, hogy menet közben olyan rejtett hibákkal találkoznak, amelyekre nem lehet előre felkészülni, bár a szakemberek akkor még azt „jövendölték”, hogy meglesz a beruházás a rendelkezésre álló pénzösszegből. Ehhez képest a bontáskor derült ki, hogy a födémszerkezetet nincs értelme javítani, ezért egy az egyben ki kell cserélni. Mivel a több intézménynek helyet adó épület egyik része még a ’60-as években épült, a másik fele pedig a ’80-as évek végén, a beruházás szempontjából ezeket külön kellett választani. Utóbbi megfelel a pályázatban előirányzott technológiának, de a régebbi szakasz felett muszáj lesz a teljes tetőt felújítani. Kiderült, ez a munka plusz 3 millió forint kiadást jelent az önkormányzatnak. Az árajánlat kézhez vétele után – figyelembe véve a műszaki ellenőr és a statikus szakvéleményét is –,  úgy döntöttek, nem hagyják veszni a projektet, inkább felvesznek 2 millió forint hitelt. A polgármester szerint simán vissza tudják fizetni a kölcsönt, hisz eddig még némi tartalékot is képeztek, és a helyi adókból származó kintlévőségek előbb-utóbb beérkeznek, amelyekkel rögtön csökkentenék a tartozást. Mire elkészül a beruházás, annak összege a pályázati pénzzel együtt megközelíti a 11 millió forintot – mondta Imre László.

Milyen közösségi programok várhatók az év hátralévő részében Edvén ?
A faluházat, illetve a közösségi teret ünnepélyes keretek közt fogják átadni, december első hétvégéjére pedig a hagyományosan megrendezésre kerülő idősek napját ütemezték be, melyre mindig nagyon sokan eljönnek. A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület kisléptékű pályázatán 250 ezer forintot nyertek a karácsonyi ünnepség megrendezésére, így nemcsak egyórás, hanem teljes délutánt betöltő programot terveznek.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés