Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az egyházi szokások maradandóak

Buthi Gyula két testvérével együtt  vett részt a gyermekeknek szervezett bibliaórákon. A hittanosoknak Jézus életének tanulmányozása kötelező volt, de a tősgyökeres beledi férfi sosem érezte ennek hátrányát. A templomba járást a mindenkori prédikátor személye is befolyásolta. Az idősebbeknek furcsa volt a gitárzenével kísért istentisztelet, a fiataloknak viszont annál jobban „bejött”. – A rendszerváltást már mint presbiter éltem meg – mondta a gyülekezet felügyelője, akinek a hívek és az egyházi vezetés közötti kapcsolat megteremtése a feladata. A világi vezető szerint a rendszerváltást követően kicsit többen jártak templomba, de a csoport egy része lassan elmaradozott. Buthi Gyula annak örül, ha a rendhagyó istentiszteleteken megtelik az evangélikus templom. Az egyházkerületi missziós napra és a „szeretetvendégségekre” általában sokan jönnek. Beled polgármestere és az önkormányzati dolgozók  támogatásukról biztosítják a gyülekezetet.

Molnár Sándor a vásárosfalui evangélikusok hitéletéről, illetve ünnepi alkalmaikról beszélt. Családja az előbbiekben központi szerepet töltött be. A falu polgármesterét kisgyermekkén keresztanyja nevelte, aki egyházsegédként tevékenykedett, maga pedig középiskolás koráig harangozó volt. Miután végzett, a kántori könyörgést minden Vasárnap meghallgatta. Igyekezetéért „fizetség” is járt, mert lekaszálhatta a 800 öles területet és a temetőt, amivel több volt a munka mint a haszon. Molnár Sándor fiatal korában felmagasztalónak érezte, hogy rábíztak valamit és becsülettel el tudta végezni. A rendszerváltás az evangélikus gyülekezet tisztségviselőinek sok pozitív változást hozott, mert az 1990-es évek előtt még a presbiteri tagságról is le kellett mondaniuk gyermekeik továbbtanulása érdekében. Molnár Sándor szülei és nagyszülei is szerettek volna Vásárosfaluban evangélikus templomot építeni, mert imaházként az általános iskola működött. A település nemrég pályázatot adott be, ezért reménykednek, hogy egyszer megvalósulhat a hívek álma. Rajtuk nem múlik, terveket készíttetnek, és ha kell, módosítják is a projektet. A falu vezetője bízik a helyiek pártoló hozzáállásában, mert a tapasztalatok szerint a kisebb dolgokért is felsorakoznak, nem egy templomépítésért! A székelyvajai testvértelepülés lakói – szükség szerint – a kőműves vagy az ácsmunkát ingyen felajánlották.
Beküldés dátuma: 2013. 07. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play