Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az együttlét mélyebb átélése

A Nyugat-dunántúli Evangélikus Egyházkerület missziós napot tartott Beledben. Az ország legkülönbözőbb részeiről érkeztek vendégek, volt, aki hajnaltájban indult, hogy részt vehessen az ünnepségen. A délelőtti istentiszteletet Verasztó János kerületi lelkész tartotta „Légy türelemmel hozzám” címmel, s a missziós nap vezérgondolata Jézus egyik példázatát elemezte, mely az „Elengedett adósság”-ról szólt.  A történet szerint Isten hatalmas értéket bízott alattvalóira, vagyis miránk emberekre, de közülünk nem mindenki bánt méltó módon ezzel az adománnyal. Sokan bajba kerültek, mert nem tudták a felajánlást visszaszolgáltatni, viszont Uralkodójuk volt olyan kegyes, hogy elengedte az adósságot. Az emberek sokféle adósságot felhalmozhatnak életük során, melyek Béres László szerint nem feltétlenül csak az anyagiakat jelentik, hanem a másoktól kapott szeretet és tiszteletet. A bibliai példázat arra tanítja a híveket, hogy legyenek kegyesek, és hasonló helyzetben ők is így viselkedjenek, hiszen legközelebb lehet, hogy mások anyagi vagy erkölcsi segítségére szorulnak.
A távoli tájakról érkezett evangélikusok közös örömként élték meg a belediek meleg fogadtatását, és szívesen töltötték a napot a programokra kijelölt helyszíneken. Az emberek arca őszintén tükrözte a bennük felgyülemlett pozitív érzelmeket, s az sem közömbös a helyieknek, hogy  a vendégek a távozás után Beled jó hírét keltik országszerte. A kultúra iránt érdeklődőknek a Biblia mellett sok más értékes könyv létezik, ezért az evangélikus összejöveteleken az írott kiadványokat is népszerűsítik, s mindemellett zenés és táncos előadásokat szerveznek. A felekezettől nem idegen az, ami az egyház üzenetével, és Isten igéjével összeegyeztethető, ezért rendezvényeiken a mosolyfakasztó műfajok is megjelennek. A Beledben tartott missziós napon felépett a répcelaki Ümmögő néptáncegyüttes, a Strokes ütős csapat, a Palinta Társulat pedig kézműves foglalkozásra invitálta az egybegyűlteket. Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongorahangversenye az evangélikus templomban csendült fel. A felnőttek mellett a fiatalokat sem hagyták ki a sorból, ezért programjaikkal őket is megszólították. A szórakoztató műfaj egyik napjainkban igen népszerű formája, a stand up comedy képviseletében Kövesdi Miklós mutatkozott be a nézőknek. Az úti áldásnak is nevezett záró áhítatot pedig a lajoskomáromi nagycsaládból származó Szemerei János püspök tartotta meg.
– Nagy ünnepeink alkalmával, az Istentiszteleteket követően, lehetőség szerint ún. szeretetvendégséggel örvendeztetjük meg a híveket és a meghívott előadókat a templom melletti gyülekezeti házunkban – tájékoztatott Béres László. Az evangélikusoknak egyébként is természetes, hogy a bibliai örökséget vállalva, „agapéval” folytatják az Istentiszteleteket, illetve az együttlét megélését. Ünnepeink a hétköznapokból való kilépést is jelentik, amit az Istennel való találkozás csak még emelkedettebbé varázsol. A gyülekezet mindennapjaiban aktívan résztvevők az ilyen alkalmak után még jobban kötődnek egyházukhoz, s bennük él a remény, hogy újabb híveket toboroznak, akik jelenlétükkel gazdagítják az evangélikusok életét.
Béres László beledi lelkész sokáig magában fogja hordozni a missziós nap örömteli üzenetét, mely végigkíséri és lelkesíti munkája során, ugyanúgy, mint Isten áldása.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés