Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az elmúlt két év összességében eredményes volt

Egyetlen önkormányzat és településvezető sem lehet abszolút elégedett, mert mindig akad olyan újabb tennivaló, amit közös erővel szeretnének megoldani. Hámori György szerint ha a befektetett energia, valamint  annak megtérülése, illetve eredményei szempontjából vizsgálja a kérdést, akkor akadnak kétségei, viszont ha azt nézi, hogy mi minden történt Kapuvár közéletében a két év alatt, akkor sokkal elégedettebb. A  folyószámlahitel felhasználása nélkül, szigorú gazdálkodás mellett működő város mindvégig a 2006-ban megkezdett útirány mentén haladt, és ez így van ma is. A húsgyár felszámolása nyilván nagyon fáj a városnak (forintosítva 40 millió iparűzési adó megszűnését jelenti), s különösen az érintett dolgozóknak, ezért a munkaügyi központ akit tud, megpróbál elhelyezni.
Kapuvár fő kitörési pontjának határozta meg a gyógyturizmus fejlesztését, melyben még nem jutottak el a kívánatos szintre. A nyilatkozó úgy véli, ez nem a képviselők munkatempójának lazulásával magyarázható, hanem a fő ok a gazdasági környezet bizonytalanná válása, hiszen manapság a legtöbb befektető kivár. A Hanság fővárosának azonban még nincs minden veszve, hiszen komoly tárgyalópartnereket és kellő tőkét tudhat a háta mögött.
Kapuvár méltán büszkélkedhet a centrum épületeit és köztereit érintő, nagyban zajló Fő téri rekonstrukcióval, aminek eredményeit nemcsak a helyiek, hanem a turisták is élvezni fogják. A polgármester megemlítette a templom külső-belső tatarozását, melyet látványában is szépen kiegészít az elmúlt ciklusban rendbe hozott volt járásbírósági épület. A várárokban épül a szabadtéri színpad, és a városháza is egyre tetszetősebb külsőben jelenik meg. A rábaközi település végső arculatához a piactér környéki munkák szintén hozzájárulnak. A külcsín mellett a városvezetők gondoltak a közművekre is: befejeződött a távhőrendszer rekonstrukciója, ezért a minimálisra csökkenthető a régi, szigetelőanyagok nélküli csővezetékek okozta hőveszteség. A hőszolgáltató eddig jelentős önkormányzati támogatásra szorult, de innentől remélik, hogy legalább nullszaldós lesz a működése. Hámori György  családjával szintén az említett módon tartja melegen lakását, így a saját bőrén tapasztalja a pozitív változásokat.
Amennyiben mérlegre tesszük a város utóbbi években elért eredményeit, a pozitív serpenyőbe kerül az osztrák partnerekkel közösen megkezdett kerékpárút-hálózat fejlesztése is. A házhelyiek eleinte ágáltak az építkezés ellen, de azóta helyreállt a rend és a Cseresznye sor környékén élők is örömmel veszik az új utat. A kisebb sikeres pályázatok közé tartozik a műfüves pálya létrehozása, mert a területen nemcsak a szokásos edzések zajlanak, hanem a baráti társaságok is szívesen igénybe veszik szabadidős programjaik lebonyolítására.
Elfogadta a bírálóbizottság az energiatakarékosság jegyében a bölcsőde felújítására beadott projektet, ezért megkezdődött a közbeszerzési eljárás, s maga a munkálat pedig tavasszal indul. A belügyminisztériumi pályázat iskolai intézmények és sportlétesítmények rekonstrukcióját teszi lehetővé – mondta a polgármester, aki ezt az információt a következőkkel egészítette ki: megoldották a Pátzay iskola nyílászáróinak cseréjét, legújabban pedig a KSE-pálya rendbe hozatalára törekednek. A 18 millió és az önkormányzat által biztosított 5 millió forintos önrészből új ablakokat és ajtókat terveznek, továbbá napelemmel szeretnék megoldani a melegvíz-szolgáltatást, ezenkívül megújulhat a kerítés, valamint a kézilabdapálya. Remélhetőleg a lelátóra és a tetőszigetelésre is marad valamennyi pénz – hangzott a beszámolóban.  Hámori György arra kérte a város lakosságát, hogy jobban óvják a közösen megteremtett értékeket, hiszen ezek már a következő generáció örömére készültek el.

Kapuvár első embere cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, amelyek szerint az utóbbi években elült volna az önkormányzati munka. Ez így önmagában nem helytálló, hisz csak arról van szó, hogy a menet közben megváltozott, más jellegű feladatok kifele kevésbé látványosak. A hiány csökkentése tényleg egyre nehezebb, ráadásul a 2013-as esztendő teljes homályba vész, ezért nagyon nehéz elkezdeni a költségvetési koncepciót. Hámori György a képviselő-testület munkájában – a kisebb súrlódásokon kívül – nem lát kivetnivalót. Az igyekezetet méltányolja, talán a véleménynyilvánítással kapcsolatban várna el kicsit bővebb tájékoztatást a tagságtól. Kapuvár vezetője összességében elégedett a város fejlődésével, de saját mércéje szerint sokkal nagyobb eredményekről álmodik.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés