Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Az elmúlt két év összességében eredményes volt

Egyetlen önkormányzat és településvezető sem lehet abszolút elégedett, mert mindig akad olyan újabb tennivaló, amit közös erővel szeretnének megoldani. Hámori György szerint ha a befektetett energia, valamint  annak megtérülése, illetve eredményei szempontjából vizsgálja a kérdést, akkor akadnak kétségei, viszont ha azt nézi, hogy mi minden történt Kapuvár közéletében a két év alatt, akkor sokkal elégedettebb. A  folyószámlahitel felhasználása nélkül, szigorú gazdálkodás mellett működő város mindvégig a 2006-ban megkezdett útirány mentén haladt, és ez így van ma is. A húsgyár felszámolása nyilván nagyon fáj a városnak (forintosítva 40 millió iparűzési adó megszűnését jelenti), s különösen az érintett dolgozóknak, ezért a munkaügyi központ akit tud, megpróbál elhelyezni.
Kapuvár fő kitörési pontjának határozta meg a gyógyturizmus fejlesztését, melyben még nem jutottak el a kívánatos szintre. A nyilatkozó úgy véli, ez nem a képviselők munkatempójának lazulásával magyarázható, hanem a fő ok a gazdasági környezet bizonytalanná válása, hiszen manapság a legtöbb befektető kivár. A Hanság fővárosának azonban még nincs minden veszve, hiszen komoly tárgyalópartnereket és kellő tőkét tudhat a háta mögött.
Kapuvár méltán büszkélkedhet a centrum épületeit és köztereit érintő, nagyban zajló Fő téri rekonstrukcióval, aminek eredményeit nemcsak a helyiek, hanem a turisták is élvezni fogják. A polgármester megemlítette a templom külső-belső tatarozását, melyet látványában is szépen kiegészít az elmúlt ciklusban rendbe hozott volt járásbírósági épület. A várárokban épül a szabadtéri színpad, és a városháza is egyre tetszetősebb külsőben jelenik meg. A rábaközi település végső arculatához a piactér környéki munkák szintén hozzájárulnak. A külcsín mellett a városvezetők gondoltak a közművekre is: befejeződött a távhőrendszer rekonstrukciója, ezért a minimálisra csökkenthető a régi, szigetelőanyagok nélküli csővezetékek okozta hőveszteség. A hőszolgáltató eddig jelentős önkormányzati támogatásra szorult, de innentől remélik, hogy legalább nullszaldós lesz a működése. Hámori György  családjával szintén az említett módon tartja melegen lakását, így a saját bőrén tapasztalja a pozitív változásokat.
Amennyiben mérlegre tesszük a város utóbbi években elért eredményeit, a pozitív serpenyőbe kerül az osztrák partnerekkel közösen megkezdett kerékpárút-hálózat fejlesztése is. A házhelyiek eleinte ágáltak az építkezés ellen, de azóta helyreállt a rend és a Cseresznye sor környékén élők is örömmel veszik az új utat. A kisebb sikeres pályázatok közé tartozik a műfüves pálya létrehozása, mert a területen nemcsak a szokásos edzések zajlanak, hanem a baráti társaságok is szívesen igénybe veszik szabadidős programjaik lebonyolítására.
Elfogadta a bírálóbizottság az energiatakarékosság jegyében a bölcsőde felújítására beadott projektet, ezért megkezdődött a közbeszerzési eljárás, s maga a munkálat pedig tavasszal indul. A belügyminisztériumi pályázat iskolai intézmények és sportlétesítmények rekonstrukcióját teszi lehetővé – mondta a polgármester, aki ezt az információt a következőkkel egészítette ki: megoldották a Pátzay iskola nyílászáróinak cseréjét, legújabban pedig a KSE-pálya rendbe hozatalára törekednek. A 18 millió és az önkormányzat által biztosított 5 millió forintos önrészből új ablakokat és ajtókat terveznek, továbbá napelemmel szeretnék megoldani a melegvíz-szolgáltatást, ezenkívül megújulhat a kerítés, valamint a kézilabdapálya. Remélhetőleg a lelátóra és a tetőszigetelésre is marad valamennyi pénz – hangzott a beszámolóban.  Hámori György arra kérte a város lakosságát, hogy jobban óvják a közösen megteremtett értékeket, hiszen ezek már a következő generáció örömére készültek el.

Kapuvár első embere cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, amelyek szerint az utóbbi években elült volna az önkormányzati munka. Ez így önmagában nem helytálló, hisz csak arról van szó, hogy a menet közben megváltozott, más jellegű feladatok kifele kevésbé látványosak. A hiány csökkentése tényleg egyre nehezebb, ráadásul a 2013-as esztendő teljes homályba vész, ezért nagyon nehéz elkezdeni a költségvetési koncepciót. Hámori György a képviselő-testület munkájában – a kisebb súrlódásokon kívül – nem lát kivetnivalót. Az igyekezetet méltányolja, talán a véleménynyilvánítással kapcsolatban várna el kicsit bővebb tájékoztatást a tagságtól. Kapuvár vezetője összességében elégedett a város fejlődésével, de saját mércéje szerint sokkal nagyobb eredményekről álmodik.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek