Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az elsősök kiemelt figyelmet igényelnek

Mindenki más-más ütemben fogja elsajátítani az írást és olvasást, de a lényeg, hogy a betűket és számokat megkedveljék a gyerekek – mondták a Kapuvár Térségi Általános Iskola pedagógusai, akiket az elsősök óráján látogattunk meg.

A tizenöt éve tanító Dukainé Ruska Mónika 2001-ben végzett Győrben. A pedagógus napközisként és osztályfőnökként is kipróbálta magát, így nem ismeretlen számára a feladat, bár elsősökkel most van először dolga. Az oviból érkezett kicsikkel meg kell ismertetni az iskolai szokásokat, a biztos ceruzafogást, valamint a betűket és számokat. Feladat tehát van bőven, de a tanítónő úgy látja, minden érdekli a gyerekeket, így nem lesz akadálya a közös munkának. A huszonkét elsős fele-fele lány és fiú, tehát nagyon jó az arány. A negyvenöt perces órából harminc percet töltenek érdemi tanulással a nebulók, a fennmaradó időben pedig játékos feladatokkal foglalkoznak. Mónika gitárral és digitális eszközök igénybevételével színesítené a legkisebbek képzését.
Mészáros Györgyi osztályába huszonhat kisgyermek jár. A nemek aránya úgy alakult, hogy néggyel több a kislány. Az elsősök zöme az Arany János úti óvodából érkezett, s mivel külön csoportba jártak, az elején csak ismerkedtek egymással, a többieknek pedig a megkönnyítik a pedagógusok a beilleszkedést. A kicsik az első hetekben a betűelemekkel ismerkedtek, így írott soraikkal hamarosan megörvendeztetik szüleiket. Az előkészítő időszakban a pedagógusok arra törekednek, hogy bővüljön a nebulók szókincse.
– Figyelünk a szóbeli nyelvhasználat tudatosítására, rengeteget beszélünk az óvodai élményekről, meghallgatjuk azokat a verseket, mondókákat, amelyeket fel tudnak idézni. Beszélgetünk a családról, az abban elfoglalt helyről és a munkamegosztásról – mondta Györgyi.

A Pappné Kovács Piroska osztályába járó gyerekekvalamennyien a gartai óvodából érkeztek, így a nyár végi gólyatáborban már ismerősként köszöntötték egymást. A Pátzay tagintézményeként működő iskolában az elsősökkel és a másodikasokkal foglalkoznak a pedagógusok. Idén ősztől huszonöt nebuló kezdte meg tanulmányait. A nemrég még óvodába járó tizenöt kislány és tíz kisfiú az első perctől kezdve szorgalmasan részt vesz a munkában. A gyerekek a legelején magával az épülettel és a szokásrenddel ismerkedtek, megtanulták a legalapvetőbb közlekedési szabályokat, hogy reggelente biztonságban érkezzenek. A sportfoglalkozás a mindennapok része, melyhez hozzászoknak a kisebbek. Az elsősök a színes „osztályfát” tenyérlenyomatukkal látták el, amit nyolcadikas korukban fognak visszakapni.

Beküldés dátuma: 2016. 09. 27.

További hírek

Hirdetés