Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az ember többet ér, mint bármi, amije lehetne

A Százak Tanácsa megalakulása óta a nemzetet érintő legsúlyosabb problémákat teszi célpontba. Százból kilencvenheten úgy gondolták, a legfontosabb dolog a gyermekszületés, mert ha nincsenek követőik, minden egyéb erőfeszítés értelmetlen.

– Vállunkra kell vennünk a hazát – fogalmazott dr. Szijártó István. A Százak Tanácsának elnöke hozzátette: Arra törekednek, hogy az ország lakossága és a világban szétszóródott magyarság érezze át az együvé tartozás örömét. Az „Iskola a magasban” előadássorozatot budai diákokkal indították el, később a programhoz csatlakoztak a győri bencés tanulók, a kaposvári Klebelsberg-kollégium diákjai, valamint a balatonboglári kézilabda akadémiára járó fiatalok. A „Százak” szerint a tankönyvekből sok fontos dolog kimarad, ezért esetenként érdemes meghallgatni a kardiológus professzor, az evezős olimpikon, az építészmérnök vagy az író véleményét az életvezetés alapkérdéseiről. Időben el kell döntenünk: jól akarunk élni, ezért a jólétet tartjuk fontosnak, vagy pedig a boldogságra törekedve az erény, a tisztesség, az igazságosság mentén képzeljük el mindennapjainkat. A média legtöbbször pont ennek az ellenkezőjét sugallja: a siker és a pénz az elsődleges, pedig a szerelmet és a barátságot, vagyis az igazi emberi kapcsolatokat nem lehet forintra váltani.
A Százak Tanácsa az elmúlt esztendőben hét ország több mint ötven településén osztotta meg az érdeklődőkkel életvezetési tanácsait. A hetven év feletti átlag életkorral rendelkező tagság szeretne abban is segítséget nyújtani, hogy hatékonyabban működjenek az egyes szakminisztériumok, továbbá legyen emberszabásúbb a politika.
Dr. Naszlady Attila orvos professzor úgy véli, az egyik fő probléma, hogy nehezen határozzuk el magunkat. Az esetek többségében nem tudjuk eldönteni, hogy miben érdemes hinni, és miben kellene inkább kételkedni. A lenni vagy birtokolni ugyancsak dilemma elé állít bennünket, de megkönnyíti a választást II. János Pál következő mondata: Az ember többet ér, mint bármi, amije lehetne! Az igazságosság vagy irgalom kérdéskörét a következő szempont szerint lehet a legkönnyebben megérteni: A közösség esetében az igazságosság legyen a mérvadó, de ha egyénről van szó, akkor az irgalom a meghatározó. Számtalan bonyodalom forrása lehet a szabadság vagy a véglegesség előtérbe helyezése, melyre legjobb példa a házasság kérdése. Sokan csak „menet közben” döbbennek rá, hogy nem nekik való a megkötöttség, ezért egyre több a csonka családban felnövő gyermek – mondta az idősebbek jogán a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
Dr. Németh Ferenc nem először látta vendégül tagtársait az Áldos Panzióban, ahol tizenöten vettek részt a közel húsz esztendeje alakult Százak Tanácsának legutóbbi farádi megbeszélésén. Televíziónk korábban a házigazdát mint okleveles borbírálót is bemutatta, aki mindig fontosnak tekintette az értékteremtést. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János karának oktatója ezt az elvet tartja szem előtt a neveléstudományok szakterületén is. A Százak Tanácsának tagjai a komoly gondolatokban mindig élen jártak. Ilyen például az összetartás és az együvé tartozás. Ha tisztában vagyunk eredetünkkel, akkor a múltunk összehoz bennünket, és közös erővel nagy dolgokra vagyunk képesek. Hazánk eddig is óriási eredményeket ért el, de sok még a tennivaló.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés