Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az emberek szemét bántja a sok oda nem illő szemét

A lakosság kis részével igencsak meggyűlt a városvezetés baja: ők a megrögzött szemetelők, akik a polgármester megfogalmazása szerint „saját igényeik szerint alakítják környezetüket”. Szerencsére többen vannak azok, akik felelősen gondolkodnak, ha a lakóhelyükről van szó.

A kapuvári képviselő-testület szeptember 28-án tartotta legutóbb ülését. A város polgármestere összefoglalta a legfontosabb napirendi pontokat. Hámori György elsőként a Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnöksége, valamint a város vezetése közti jó kapcsolatról számolt be. A vízügyi szakemberek minden problémára megoldást keresnek, továbbá nagyon fontos, hogy az adott évben végzett felújítások előre tervezhetőek, így az önkormányzat a belterületi utak korszerűsítését az előre látható csőcserékhez igazítja.

Kapuvár köztisztasági helyzetét három szempontból lehet tárgyalni: Az egyik a zöldterületek rendben tartása, ami évről évre egyre színvonalasabb környezetet eredményez. Az idei nyár részben megkönnyítette a munkálatokat, mert a nagy forróság miatt ritkábban vették elő a fűnyírókat. Az utak karbantartása szintén a Kapukom Kft.-re hárul, mely cég ráadásul a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladatait is elvégzi sokszor. A köztisztaság legsarkalatosabb része a szemétgyűjtés, különösen a szelektív hulladékok esetében. Annak ellenére, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen több helyen működnek szelektív hulladékgyűjtő szigetek, Kapuvárnak három olyan neuralgikus pontja van, amelyről a polgármester külön is beszélt. Az egyik a Pozsonyi utca végénél, a volt húsgyár melletti terület, a másik a Táncsics utcai, továbbá a Vasút sori gyűjtősziget.
– Mit lehet ilyenkor tenni? Az ember először körültekintően tájékozódik, és kiderült, hogy nemcsak nálunk, hanem nagyon sok városban ugyanez a probléma. Van egy olyan réteg, akik úgy gondolják, rájuk a szabályok nem vonatkoznak. A kapuvári lakosság nagy része ennél viszont jóval „felnőttebb” gondokodású, ezért odafigyel a környezetére.

A kapuvári önkormányzat példaértékű büntetésekkel próbál gátat veni az illegális szemetelés további elharapózásának.
A képviselő-testületi megtette a szükséges jogi lépéseket, így a korábbi ülésen felhatalmazást kapott a jegyző a bírságok megállapítására: a magánszemélyek 100 ezer, a cégek pedig 300 ezer forintig büntethetőek. További intézkedés, hogy egy biztonsági szolgálat szakemberei őrzik az említett kényes területeket, akik minden egyes tettenérést fényképpel és jegyzőkönyvvel dokumentálnak. Az érintettek hamarosan megkapják a felszólító leveleket, melyből megtudják, hogy nagyon kemény szankciókra számíthatnak. Hámori György az üggyel kapcsolatban megjegyezte: A legtöbb esetben nem alacsonyabb státuszú személyekről van szó, hanem olyan emberekről, akiknek anyagi körülményei lehetővé tennék, hogy legálisan gondoskodjanak a szemét elhelyezéséről.

 

Beküldés dátuma: 2015. 10. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés