Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az emberekkel becsülettel, bátran kell szembenézni

Aki figyelemmel kíséri a közéleti eseményeket, tapasztalhatta, hogy elmaradt a  2012. július 24-ére meghirdetett csornai rendkívüli testületi ülés, s helyette augusztus 2-án tárgyalták meg a képviselők az öt napirendi pontot. Dr. Turi György polgármester az üresen maradt széksorok miatt nemtetszésének adott hangot, és a  képviselői esküvel példálózott, amely szerint a legjobb tudásuk szerint kellene, hogy szolgálják a várost. Háncs Károly Móricz Zsigmond-idézettel reagált kétségbe vont igyekezetükre: «Mi minden erőt, ami a haza javára akar és tud lenni, nem eltiporni, hanem együvé fogni kívánunk». A Fidesz-KDNP képviselője emlékeztetőül hozzátette: Legalább háromszor utazott haza nagy messzeségből, akár többhetes nyaralását vagy iskolai programját megszakítva, amennyiben a helyzet úgy kívánta. Az ominózus rendkívüli ülés időpontjában „csak” 400 kilométernyi távolságra volt Csornától. Akadályoztatásának további oka, hogy a keddi ülésre invitáló meghívót egy nappal előtte kézbesítették, holott bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy a városvezető  legalább tíz nappal korábban már tudta, hogy muszáj lesz összehívni a tanácskozást a közbeszerzési szabályzat módosítása miatt. – Miért akkor jutott eszükbe? Megint miért a Fidesz-KDNP- frakció tagjainak kellett felhívnia a figyelmet, hogy a szabályzat nem lett hozzáigazítva a legújabb törvényekhez? – fogalmazta meg az üggyel kapcsolatos értetlenségét Háncs Károly. Legalább két hónapja értesült a város arról, hogy megnyerte a Toldi utcai  árokrendszer kanálisig tartó szakaszának rendezésére kiírt, közel 100 millió forint értékű pályázatot, a módosító javaslat mégsem került napirendre. Háncs Károly szerint ebből is látható: lett volna idő a megtárgyalására, akár a rendes ülésen.

Mire való a két alpolgármester, ha a városvezetőnek az a legfőbb gondja, hogy aláírás miatt nem mehet el jól megérdemelt szabadságára? – a kérdésre Háncs Károly nem találja a választ.
A kameránk előtt megszólaló képviselő a polgármesteri kifakadást azért sem érti, mert  a későbbre tolt testületi ülés miatt a várost nem érte semmilyen gazdasági hátrány. Példát is mondott erre: A fürdő működéséről zárt ülésen beszélgettek, de az, hogy kb. tíz nappal később került erre sor, még nem befolyásolta a termál jövőjét. – A polgármester úr az augusztus 2-i ülés végén elpanaszolta, hogy 6-ától szabadságra menne, de nem indulhat el a tervezett időben, hisz arra kérték a munkatársai, maradjon, mert hétfőn alá kell írnia az óvodafejlesztési pályázatot. Ami még a dolog furcsasága, hogy 6-a előtt be sem lehetett adni a pályázatot – egészítette ki a nyilatkozó. Háncs Károly szerint már maga a tény is megmosolyogtató, hogy a rendkívüli ülés napirendi pontjai között szerepelt a parkszínpad 1,5 millió forintos felújítása, mert testülettől függetlenül, már korábban megkötötték a vállalkozási szerződést. A szervezeti és működési szabályzat egyébként is lehetővé teszi, hogy a polgármester 5 millió forintig átcsoportosíthat bizonyos összegeket az egyes költséghelyekről. – Ha sürgős lett volna, akkor biztos meglépte volna a város vezetője, mert ő is ugyanúgy gondolkodik majdnem mindenben, hogy Csorna javát szolgálja – hangzott az érvelés. Ezek szerint mégsem volt halaszthatatlan, mert nem lépte meg, helyette a testületre akarta hárítani a döntést. Még annyit hozzátett kiegészítésként: A parkszínpad felújításának munkálatai augusztus 20-a előtt meg sem kezdődnek, akkor meg miért kellett rendkívüli ülésen foglalkozni ezzel. A napirendi javaslatban még egy téma szerepelt, konkrétan a nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési díjak és tandíjak.  Háncs Károly ide kapcsolódóan megjegyezte: Az államilag szabályozott összegek megállapításánál szűk határok között mozoghatnak, ezért a fenntartó csak tól-ig határok között változtathat, tehát a több mint egy héttel későbbi tárgyalása nem okoz érdeksérelmet egyetlen érintettnek sem.
A Fidesz-KDNP-frakciót dr. Turi György leggyakrabban azzal vádolja, hogy erőből politizálnak.  Háncs Károly úgy látja, hogy az ügyeknek talán csak a tíz százaléka olyan, amelyben nem értenek egyet, az előzetes megegyezéshez pedig mindig tartják magukat. A képviselő határozottan cáfolta a polgármester azon nyilatkozatát, amelyben azt állította, hogy a megállapodás ellenére „a testületi üléseken másként viselkednek”. Ők nem sajnálják az időt az előkészítésre, ugyanezt viszont nem észlelik a másik félnél.

Végül Háncs Károly levonta a mostani  ügy tanulságait: a jövőben több egyezetetésre lesz szükség a fontosabb döntések előtt. Kimondottan a polgármester javát szolgálná, ha nem a tévé nyilvánossága előtt, hanem maguk közt beszélnék meg a kérdéseket, és akkor nem tűnnének veszekedésnek a nézőpont ütköztetések. A képviselő azt mondta: aki jól akarja magát érezni lakóhelyén, annak becsülettel, tisztán kell az emberek szemébe nézni, ehhez pedig olyan döntéseket akar hozni, amellyel hosszabb távo
Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés