Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az emberi sorsok arra tanítanak, hogy az alázat a legfontosabb

A taxist az orvoshoz hasonló titoktartás kötelezi, hiszen akarva akaratlanul bepillantást nyer az emberek életének intimebb részleteibe. Melinda nem bánja kivételezett helyzetét, és készséggel, valamint sok–sok empátiával áll az utasok rendelkezésére. A taxizást hat hónapra tervezte, s már több mint négy éve ezzel foglalkozik.

A budapesti születésű lány huszonkét éves koráig Érden lakott, ahol édesapja jelenleg is személyszállítással foglalkozik. Melindát a szerelem vonzotta Tétre. Az érdi gimnázium elvégzése után  felsőfokú szakképesítést szerzett idegenforgalmi szakmenedzser szakon. Gyakornoki éveit a Hilton szállodában töltötte, s egy év után került Tétre.

– Farádi párom mozgó járműves értékesítéssel foglalkozott, így ismertem meg őt Téten. Több mint hét éve történt, hogy amikor a nyarat a téti nagymamánál töltöttem, megláttam a fagyiárust, akivel kellemes beszélgetésbe elegyedtem. A rábaszentmihályi bálban melegedtünk össze igazán, és 2009-ig távkapcsolatban éltünk. Másfél év után döntöttünk az együttélésről – mesélte a riportalany, aki a Széchenyi István Egyetemen időközben elkezdte a nemzetközi tanulmányok szakot, amit elfoglaltsága miatt levelezőn folytatott.
Az élet úgy hozta, hogy Tétre költözése után egy győri szállodában helyezkedett el, mikor pedig édesapja rászánta magát az autócserére, Melinda elhatározta, hogy megpróbálja a taxizást. Megfogalmazása szerint a vérvonal határozta meg jövőjét, és 2011 januárjában beült a volán mögé. A válság sem rettentette el, mert tudta, hogy neki ezt meg kell próbálnia, hiszen folyamatosan ott lebegett előtte édesapja példája, aki rendkívüli módon bánt az emberekkel.

Forgách Melinda eleinte úgy gondolta, hogy néhány hónapot dolgozik majd a szakmában, de annyi pozitív visszajelzést és szeretetet kapott az emberektől, hogy nem bírta abbahagyni.
Az autó és a vezetés szeretete mindig is a családban volt. Párja jelenleg tehergépkocsit vezet, de korábban nagypapája is ezt a szakmát választotta.

Téten ma már mindenki tudja, ha taxit hív, lehet, hogy női sofőr fuvarozza a célpontra. Melinda nem az út hosszában méri, hogy mennyi figyelmet szenteljen az utasoknak, mert neki mindenki egyformán fontos. A lényeg, hogy a kedves utas elégedetten távozzon. Honlapjait azért hozta létre, hogy mind többen rátaláljanak a szolgáltatásra, s egyébként a szájhagyomány útján is terjed a híre, de telefonon és e-mailben is megkeresik az emberek. A Téten élő, de Győrből induló taxis németül és angolul beszél, de utóbbi nyelv az erőssége. Ugyanakkor az sem probléma neki, ha budapesti városnézésre kell vinnie a külföldi utasokat.

A kommunikáció és az emberekkel való foglalkozás mindig is a vérében volt. Említett édesapja 1983 óta foglalkozik a személyszállítással, édesanyja pedig ápolónő. Melinda az emberek szeretete és a velük folytatott interakció, kommunikáció nélkül nem tudja elképzelni életét. A fiatal hölgy két éven belül szeretne gyermeket vállalni, tehát családalapítás előtt áll, ezért nem tudja, hogy meddig taxizhat, ami a kiszámíthatatlan időbeosztás miatt nem családbarát foglalkozás. Amennyiben kénytelen lesz majd feladni jelenlegi munkáját, másodállásban azért később is szeretné folytatni. Párja támogatja munkájában. Eleinte sokkal jobban féltette, de maximálisan megbízik Melinda hozzáállásában, aki bizony pénteken és szombaton gyakran éjjel dolgozik. Kollégáitól URH-rádión keresztül kérhet segítséget. A sofőrök önállóan dolgoznak, ugyanakkor láthatatlan szál fűzi össze őket, és mindig figyelnek egymásra. A központ GPS koordinátái alapján be tudja azonosítani a munkatársak tartózkodási helyét.

Melinda még egy meglepetéssel szolgált, mert elmondta, hogy Győrben tudomása szerint 132 taxis dolgozik, ráadásul rajta kívül két hölgy is ezt a szakmát választotta, s egyikük a hetvenedik életévét is elhagyta. Jó maga 28 évével a legfiatalabb női taxis a megyeszékhelyen.
– Én nyilván másként ítélem meg a helyzetemet, mert ún. belső szemmel látom a dolgokat, valamint azt, hogy mit gondolhatnak rólam az emberek. Győrben sokszor elcsodálkoznak az utasok, ha felbukkanok az autóval. A legtöbben abból a tézisből indulnak ki, hogy a nő védtelen. A nagymamámat néha megkérdezik, hogy nem érnek-e atrocitások, de szerencsére eddig nem kerültem ilyen helyzetbe.
– Működik a vonzás törvénye: ha én is negatívan gondolkodnék, rávetíteném az emberekre, tehát a rossz valamilyen formában visszajönne. A taxiba szálló emberek 90 százaléka megnyílik előtte. Hihetetlen érzés neki, hogy a többség a bizalmába fogadja. Lehet, hogy csak öt perc, vagy több óra erejéig, de bensőséges kapcsolat alakul ki a vezető és utas között. – Hihetetlen történetekbe csöppenek, amelyekből rengeteget lehet tanulni és okulni. Nehéz lenne egy-egy esetet kiragadni, de az emberi sorsok arra tanítanak, hogy az alázat a legfontosabb – fogalmazott a női taxis. Egyébként is helyzetfüggő, hogy ki miként viselkedik, mai felgyorsult világunkban rengeteg külső hatás ér bennünket, ezért egyre fontosabb az emberség, és hogy empatikusan kezeljük a helyzeteket.

Beküldés dátuma: 2015. 05. 26.

Kapcsolódó hírek

  • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

    – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

Hirdetés
DANUBIUS play