Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az emlékek leltára a 160. évfordulóra kiadott könyv

A pályázati forrásból és támogatásból elkészült kiadvány jelentős részét a képekkel illusztrált iskolatörténeti összefoglaló adja. Bartos Ilona igazgatónőnek A padlás titkai a kedvenc fejezete, melyben  olyan régről fennmaradt “kincseket”mutatnak be, amelyek épp hogy el nem kallódtak az idők során. Ilyenek például azok a besárgult cédulákra írt feljegyzések, melyeket a szülők írtak a tanítóknak az 1930-as években. A visszaemlékezések volt és jelenlegi pedagógusokról szólnak. Az igazgatók névsorát Hetvényi István kezdi  1858-tól, s napjainkig bezárólag nyolc személy szerepel a listán. Ennél jóval hosszabb az intézményben tanító pedagógusok felsorolása, valamint egy oldalt kapott az adminisztratív és technikai dolgozók időrendben felsorolt jegyzéke. Az Alapítvány az Enesei Általános Iskoláért céljai közt szerepel a  Hetvényi-díj elnevezésű kitüntetés, melyet 1996-ban hozott létre a kuratórium azon nyolcadikas tanulók jutalmazására, akik kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkájukkal, valamint példamutató magatartásukkal érdemlik meg az elismerést. A jubileumi kiadványban a tizenhét díjazott fiatal néhány mondatos önvallomása is szerepel. A pár cikket bemutató sajtószemle után külön fejezetet kapott az iskola hagyományait felsoroló, naptárszerű összefoglaló. A könyvben az iskola alapításának 160.évfordulója alkalmából tartott rendezvényeket képes beszámoló eleveníti fel. - A szabadidős programok közül megemlítjük a néptáncot és a színjátszó kört - jegyezte meg az igazgató, aki a folytatásban elmondta, hogy a gyerekek emlékkönyvszerű bejegyzései is szerepelnek a kötetben. Mivel az iskolai képzésnek kiemelt területe a német nyelvi oktatás és a számítástechnika, egy-egy bejegyzésrészt áldoztak ezekre a témákra. A jubileumi tanévben tanuló osztályok színes fotókon kerültek megörökítésre. Kevésbé látványos, de az érintetteknek érdekes lehet az az újabb névsor, melyben 1954-től vannak feltüntetve az egyes évfolyamokra járó gyerekek. Ezek között ilyen-olyan okból ismertté vált nevek is szerepelnek, s nem ritka a több mint harminc fős osztálylétszám sem.
Azok a diákok, akik a jubileumi könyv kiadásának évében aktív tanulói voltak az enesei általános iskolának, ajándékba kaptak egy-egy példányt, további kötetet pedig az intézményben lehet megvásárolni. A kiadvány szerzői arra a felismerésre jutottak, hogy érdemes  gyűjteni és dokumentálni az emlékeket, mert már néhány év távlatából is felértékelődnek .
Beküldés dátuma: 2011. 03. 23.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play