Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Az enesei Borostyán kórus évfordulója

1995-ben 20 - 25 fővel alakult az enesei Borostyán kórus. Az akkor belépő tagok közül mára többen is elérték a hetven, sőt a nyolcvanadik életévüket, ezért néha a leírt sorokra támaszkodnak, mert kicsit nehezebben megy a szövegtanulás - tudtuk meg Kerpics Lajosné alapító tagtól. Ettől függetlenül az eneseiek lelkesen járnak a próbákra, és szívesen éneklik a különböző tájegységek népdalait a falusi ünnepségeken, de felléptek a zenei nyár keretében is. Kirobbanó sikert arattak az egyik német zenekarral a Mosonszentmiklóson tartott előadáson. A kórust az indulástól kezdve Horváthné Rákász Mária vezeti. Kerpics Lajosnét egyértelműen az énekszeretet tartja benn a csapatban, és a többiek véleményére alapozva hangja is van hozzá. Marika néni bizonytalannak érzi a kórus jövőbeni sorsát, mert a tagok a kor előrehaladtával különböző gondokkal küzdenek.
Tschurl Károly alapító Kodály gyakran idézett biztatására, valamint azzal a szándékkal állt neki a kórus szervezésének, hogy falujában is legyen zenei élet. Mesterházy Jolán, hajdani iskolaigazgató, a település díszpolgára volt a másik erős ösztökélő személy, aki a nyugdíjasokra alapozva látta biztosítottnak egy kórus elindítását. Tschurl Károly élete egyik legjobb döntésének tekinti, hogy részt vállalt az énekkar munkájában, még ha kedvtelésből is teszik azt. - Szeretik a zenét, és szeretik az éneklést, ez a lényege a dolognak - jegyezte meg az interjúalany. A nyugdíjas hivatásos zenész mélyhegedű és brácsa szakon tanult, majd számos zenekarban közreműködött itthon és külföldön. A Borostyán kórus évfordulójára Stuttgart mellől érkezett, ahol ismerőseivel kamarazenéléssel foglalkoznak.
Új tagokkal megerősödve várja a folytatást Mesterházy József, aki szeretné, ha megünnepelhetnék a 20., 25.,és az azt követő évfordulókat is. Szükség is van erre, hiszen a zene szeretete és az együtt zenélés mindent megér.
Beküldés dátuma: 2010. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek