Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az enesei Borostyán kórus évfordulója

1995-ben 20 - 25 fővel alakult az enesei Borostyán kórus. Az akkor belépő tagok közül mára többen is elérték a hetven, sőt a nyolcvanadik életévüket, ezért néha a leírt sorokra támaszkodnak, mert kicsit nehezebben megy a szövegtanulás - tudtuk meg Kerpics Lajosné alapító tagtól. Ettől függetlenül az eneseiek lelkesen járnak a próbákra, és szívesen éneklik a különböző tájegységek népdalait a falusi ünnepségeken, de felléptek a zenei nyár keretében is. Kirobbanó sikert arattak az egyik német zenekarral a Mosonszentmiklóson tartott előadáson. A kórust az indulástól kezdve Horváthné Rákász Mária vezeti. Kerpics Lajosnét egyértelműen az énekszeretet tartja benn a csapatban, és a többiek véleményére alapozva hangja is van hozzá. Marika néni bizonytalannak érzi a kórus jövőbeni sorsát, mert a tagok a kor előrehaladtával különböző gondokkal küzdenek.
Tschurl Károly alapító Kodály gyakran idézett biztatására, valamint azzal a szándékkal állt neki a kórus szervezésének, hogy falujában is legyen zenei élet. Mesterházy Jolán, hajdani iskolaigazgató, a település díszpolgára volt a másik erős ösztökélő személy, aki a nyugdíjasokra alapozva látta biztosítottnak egy kórus elindítását. Tschurl Károly élete egyik legjobb döntésének tekinti, hogy részt vállalt az énekkar munkájában, még ha kedvtelésből is teszik azt. - Szeretik a zenét, és szeretik az éneklést, ez a lényege a dolognak - jegyezte meg az interjúalany. A nyugdíjas hivatásos zenész mélyhegedű és brácsa szakon tanult, majd számos zenekarban közreműködött itthon és külföldön. A Borostyán kórus évfordulójára Stuttgart mellől érkezett, ahol ismerőseivel kamarazenéléssel foglalkoznak.
Új tagokkal megerősödve várja a folytatást Mesterházy József, aki szeretné, ha megünnepelhetnék a 20., 25.,és az azt követő évfordulókat is. Szükség is van erre, hiszen a zene szeretete és az együtt zenélés mindent megér.
Beküldés dátuma: 2010. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek