Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az érettségizők felkészülnek a váratlan élethelyzetekre

A szakemberek szerint hasznos a közösségi szolgálat, mert a diákok sok mindent megtanulnak a katasztrófavédelemnél. Aki más profilú helyen szeretné letölteni a kötelező ötven órát, válogathat a különböző szervezetek, intézmények között.

A tizenévesek nemcsak attól válnak éretté, hogy számot adnak középiskolai tudásukról, hanem a való élet különböző területein is helyt tudnak állni. A katasztrófavédelem felkészült a fiatalok fogadására, így mind a megyei, mind a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél letölthető a kötelező ötven óra.
– Ha bármelyik középiskolából érettségizni szándékozó diák szeretne közösségi szolgálatot teljesíteni, jöhet hozzánk a kirendeltségre – mondta Kiss László. Hozzátette: Horváth Tamás tűzoltó hadnagy a megbízottja a kapuvári járásnak, ezért őt kell keresni. Elsősorban azokat a diákokat foglalkoztatjuk, akiknek iskolájával együttműködési megállapodásunk van; ez jelenleg 17 intézményt jelent. Ugyanakkor a szerződés nemcsak a megyére korlátozódik, hiszen más városokból is fogadnak tanulókat – tudtuk meg a tűzoltó századostól.

Amennyiben olyan diák szeretné letölteni náluk a közösségi szolgálatot, akinek intézményével nincs élő szerződésük, akkor vagy a fiatal jelzi igényét, vagy az iskolája küld megkeresést a katasztrófavédelmiseknek. Miután megkötötték az együttműködési megállapodást, nincs akadálya a közösségi szolgálat letöltésének.
– Általában javasoljuk a fiataloknak, hogy a lakóhelyükhöz közelebb keressenek közösségi szolgálatra alkalmas helyet, de az is előfordult, hogy a nagyszülőknél nyaraló, távolabbi településen tanuló diák gondolta úgy, hogy a nyári szünet ideje alatt tölti le a közösségi szolgálati idejét. Természetesen vele is meg tudtunk állapodni – hangzott az interjúban.

A diákoknak alapoktatást kapnak a katasztrófavédelemről, illetve a hivatásos tűzoltó parancsnokság munkájáról. A középiskolások maguk döntik el, hogy a beavatkozói állomány munkájával szeretnének behatóbban megismerkedni, vagy esetleg a kirendeltségnél segítenének. A többség kedveli a polgári védelmi gyakorlatokat, és az önkéntes tűzoltóverseny előkészítésével járó feladatokat. Ez lehet irodai tevékenység, de segíthetnek a gyakorlatok befejezését követő ebéd lebonyolításában is. Megismerhetik, hogy az árvízi védekezéskor hogy kell a homokzsákokat lerakni, vagy miként kell megszervezni a kitelepítést, és elkészíteni az ezzel kapcsolatos nyilvántartást.

– Mindenképpen kérjük, hogy előre jelezzék, ha hozzánk szeretnének jönni, mert csak meghatározott létszámban tudjuk fogadni a fiatalokat. Horváth Tamás naponta rögzíti, hogy ki és hány órát töltött a katasztrófavédelemnél, majd a nyilvántartást a diákok ellenjegyzésükkel hagyják jóvá. Ha megvan az a bizonyos órakeret, amit nálunk szeretne tölteni, kiadjuk neki az igazolást, de olyan iskola is van, amelyik külön naplót vezet erre a célra. Nem kötelező mind az ötven órát egy helyen tölteni. Aki többféle területen szeretné kipróbálni magát, akár öt-öt óra letöltése után odébbállhat, hogy máshol folytassa a közösségi szolgálatot – fogalmazott Kiss László.

A tűzoltó százados szerint hasznos a közösségi szolgálat, mert teljesen másként, szinte már felnőtt módjára viszonyulnak a fiatalok az árvízhelyzethez, de ugyanígy a tűz- vagy balesetjelzés esetén is tudni fogják, hogy mit kell tenniük. A katasztrófavédelemnél abban bíznak, hogy a nálunk közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok közül többen hivatásuknak választják ezt a szép életpályát.

Beküldés dátuma: 2015. 05. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés