Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az idős mester még mindig bírja a munkát

Az 1928. február 1-jén született Tatai István az elemi iskola befejezése után egy évig a téglagyárban dolgozott, majd a sorsfordító inasévei következtek. Ifjúkorában kereskedő szeretett volna lenni, de a szakma telítettsége miatt oda nem vették fel. Gyenge fizikumú gyermekként nem volt sok választása, fodrásztanulónak jelentkezett. A Szabadkáról idekerült tanítója apránként avatta be a mesterség rejtelmeibe, és egyre több feladattal bízta meg a munkára fogékony fiatalt. Az apró-cseprő dolgokból mind komolyabb eredmények születtek, és a tanuló szépen belejött a kézügyességet is igénylő tevékenysége. Nemcsak belediek fordultak meg a reggel héttől este kilenc óráig nyitva tartó üzletben, hanem jöttek a környékről is. A háború után három fodrász kapott iparengedélyt, de a történet mesélője szerint mindegyik megélt. A KIOSZ 25 éves kisipari munkájának elismeréséül “ezüst gyűrűvel” tüntette ki a mestert. A szövetkezet megszűnése után Tatai István önálló lett, és részletre vásárolta meg az akkori berendezést, mely azóta is szolgálja az idős mestert. A kis házon lévő egyszerű felirat ma is hirdeti a falakon belül igénybe vehető szolgáltatást. A szinte muzeális értékűnek számító bútorok és eszközök mellett igen érdekes képet mutat az a néhány műanyag flakonba töltött vitalizáló hajfixáló, valamint  korszerű szépségápolási kellék, mely jelzi, azért a modern idők szele ide is bekéredzkedett. – Nagyon már nem erőltetem, de még bírom a munkát – mondta a beledi fodrász, aki még ma is fogadja a szépülni vágyó vendégeket. – Jönnek, amikor akarnak! – tette hozzá könnyedén. Vidéki igen kevés van, mert már minden községben van fodrász. Beleden férfiként már csak én dolgozom. Ha éppen nem “fodrászkodik”, konyhakertjében a gyümölcsfákkal szorgoskodik, és mint mondta, nagyon szeret horgászni.
Tatai bácsi élete nemsokára igen nagy változás előtt áll, mert ha el tudja adni a házát, végleg abbahagyja szakmáját, és Győrben élő fiához költözik. Nem fog-e hiányozni a megszokott tevékenység? Nevetve válaszolt a kérdésre: nem hiszem, mert előbb-utóbb ráun az ember. Ami biztos, nála ez az egyhangúság nem következett be túl korán. A belediek nem tehetnek mást, mint belenyugodnak “örökös fodrászuk”elvesztésébe, és a 19. század végén készült bútorokat az önkormányzat szeretné megőrizni az utókornak.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play