Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az időseket köszöntötték Szárföldön

Szárföldön több mint tíz éve hívják össze november-december táján külön ünnepségre a faluban élő idősebb embereket. Sok hatvan éven felüli él a lehetőséggel, és örömmel vesz részt a vendégséggel egybekötött összejövetelen. A Gyertyafény kórus alapítója a fővárosból tért haza szülőfalujába, ahol hozzájárul a zenei élet felélénkítéséhez. Komlósi Gyuláné nyugdíjba vonulása után költözött vissza Szárföldre. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt ápolási igazgatója mindig visszavágyott a településre, ahol többi kortársához hasonlóan tölti mindennapjait annyi különbséggel, hogy létrehozta az ifjúsági kórust. Mivel megszűnt a kötöttség, és több lett a szabadideje, az egyházi zenei világban hasznosítja ismereteit. Az alapokat a zeneiskolában szerezte meg, s később elvégezte a kántorképzőt is. Komlósi Gyuláné átadja a fiataloknak azokat az egyházi dalokat, amelyeket repertoárra tűzve már kisebb hangversenyeken is megállják a helyüket. A több mint hetven éves Bujtás Gyula korábban a kapuvári gépállomáson és a szárföldi téeszben dolgozott mint gépkocsivezető. A Matávtól nyugdíjba vonuló úrnak három lánya és öt unokája született. Ha játékról és táncról van szó, akkor nem számít a korkülönbség, ezért nagyon jól érzi magát a kicsikkel . A népes család amikor csak teheti, együtt tölti a hétvégéket is. Bujtás Gyula szerint egyetlen rossz szavuk sem lehet az önkormányzatra, mert mindig odafigyelnek az idősebbekre, akik a polgármesterhez fordulhatnak gondjaikkal. A nyugdíjasok alig várták Rugli Béla megérkezését, mert kezdetét vehette a zenés-táncos ünnepség.

De nem csak ezen az egy napon figyelnek az elesettekre, mert folyamatosan figyelik a szakemberek a segítségre szoruló időseket. Amennyiben úgy látják, hogy bővül  az ellátottak köre, bevonják az egyedülállókat és a családokat a szociális ellátórendszerbe. Az önkormányzat két éve vásárolta azt a kisbuszt, amellyel elszállítják a nehezen mozgó, beteg embereket ügyes-bajos dolgaik intézésére. Az alig ezer lelkes település lakosságának valamivel több mint az egynegyede a hatvan éven felüli idős ember. Ugyanakkor Szárföld büszke a fiatalokkal benépesített utcájára, amely egyre nagyobb bizakodásra ad okot. A megszaporodott gyermeklétszámnak köszönhetően idén már két csoporttal indult az óvoda – mondta Horváth Ferenc polgármester, majd hozzátette: a hitel felhalmozása nélkül működő falu minden vágya egy új óvodaépület létrehozása. Az önkormányzat évek óta arra spórol, hogy amennyiben közzéteszik a megfelelő pályázatot, állni tudják  annak önrészét.
A község kedvező fekvéséből adódik, hogy egyre többen szemet vetnek a rendezett, nyugodt vidékies környezetre, ahol több lehetőség is kínálkozik a szabadidő kellemes eltöltésére. A szépen karbantartott látványtó, a játszótér és a sportpálya nemcsak a helyieket, hanem az átutazókat is megállásra készteti, ahol akár napokat is el lehet tölteni. Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play