Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az igazi élelmiszer a kertben frissen megterem

A rábaközi falvakban a legtöbb helyen megtermelik, amire a konyhában szükség lehet. A bionövény megszokott dolog a vidéki portákon.

Mészáros Károlyné gyermekkora nem volt teljesen felhőtlen. Öten voltak testvérek, téglagyárban dolgozó édesapjuk egyetlen keresőként tartotta el a családot, mert az édesanya a gyerekek nevelésével és a ház körüli teendőkkel volt elfoglalva. Éven át baromfitartással foglalkoztak, a disznó pedig karácsony táján biztosította a betevő falatokat. Miután a családanya is elkezdett dolgozni a téeszben, az iskolás gyerekek is besegítettek a munkába. Riportalanyunk tizenhat éves korában helyezkedett el a téglagyárban, ahol húsz évet töltött, majd néhány esztendeig a cipőgyárba, és újabb két évtizeden át a beledi tornacsarnokba került. Mészáros Károlyné 1969-ben házasodott, és férjével három gyermeket neveltek fel.
Sok rábaközi portára jellemző, hogy a lakók megtermelik, amire szükség lehet a konyhában: Korán kikel a sárgarépa és a zöldség, de mindig van a kertben retek és újhagyma is a Mészáros család kertjében. A paprikából rengeteg az utánpótlás, mert ahogy növekszik, áthelyezik nagyobb edényzetbe, és újra ültetnek helyette. Idén nyáron a csapadékot kellett pótolni a sok öntözéssel, mely a családfőre maradt, aki az őszi munkák nagy részét is magára vállalja. A feleség reggelente az unokát kíséri az iskolába, mert a gyermek szülei már elindultak a munkahelyükre. A hatvanhat éves asszony megérti a fiatalokat, mert nem érnek rá a kertet gondozni, azon viszont sokszor elgondolkodik, ők hogy tudtak időt szorítani annak idején a főállás után végzett rengeteg otthoni teendőnek.
A virágos „növénybirodalom” már a feleség hatókörébe tartozik. A rózsát megviselte az idei nagy meleg – mesélte Mészáros Károlyné. A tavaly bújtatott trombitavirág egy év alatt hatalmasra nőtt, mellette láthatóak a leanderek és a citromfa, mely ezen a nyáron nem hozott virágot. A tulipánfa azonban meghálálta a sok-sok gondoskodást, tavasszal gyönyörű sárga virágba öltözött. A beledi asszony fiatal korában nem ért rá a virágokkal foglalkozni, de mióta többet tartózkodik otthon, örömmel veti bele magát a kiskerti munkákba. Rendszeresen olvassa a témával foglalkozó szaklapokat, és a televízión is nyomon követi az ilyen jellegű műsorokat. Az egész heti szorgoskodás után jöhet a megérdemelt vasárnapi pihenés, amikor a Mészáros házaspár munkája gyümölcseiben gyönyörködik.

A vadosfai születésű Mátis Jenőné szülei viszonylag későn kötötték össze életüket, ráadásul az édesapa rossz állapotban került haza a hadifogságból, így nem volt zökkenőmentes a családalapítás – mesélte a hatvanhét esztendős beledi asszony. A megélhetést a téesz mellett az otthoni állattartás biztosította: a sertés, a szarvasmarha, a tyúk, a kacsa és a lovak. Mátis Jenőné férjhez menetele után párjával még egy évig otthon maradt, s 1975 tavaszán a férj szüleinek dupla telkén megkezdték az építkezést. A gazdasági épületek mellett nyilván hagytak helyet a kertnek is. A répcelaki szénsavtermelő vállalat egykori – három műszakos rendben dolgozó – munkatársa a gyes után kénytelen volt más állást keresni. Így az asszony a téeszbe, majd a Proverthába, később pedig a beledi művelődési házba került.
– A kert megvan még, de a háztáji már nem működik olyan jól, mint régen. Az állatok etetésére szolgáló gabonát meg kell venni, a táp pedig nagyon drága, ezért ma már csak néhány tyúkot tartunk – mesélte Mátis Jenőné. A kertben viszont mindent megtermelnek: epret, uborkát, zöldségeket, hagymát, a paprikát pedig üvegházban nevelik. A paradicsommal az idén nem volt szerencséjük, ellenben a bioburgonya szépen fejlődött. A legfontosabb, hogy tudják, mit esznek, mert nagyon ritkán permeteznek, és akkor is betartják a néhány napos várakozási időt. A gyümölcsöt régen hetekig ehették a fáról, mégis friss maradt, ma pedig a kártevők miatt hamar le kell szüretelni.
A Mátis házaspár gyermekei – egyelőre úgy tűnik –, hogy nem folytatják a vidéken megszokott hagyományt: Egyikük társasházba költözött, ezét ott nincs lehetősége a kertészkedésre, a másik fiú pedig még nem állapodott meg teljesen.

Beküldés dátuma: 2015. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés